29.9.2009

Kylmäsavulohipasta ja hyvää syksyä



Tässä on yksinkertainen ja monesti valmistettu ruoka - aikoinaan Sukulan "Kaikilla mausteilla" kirjasta bongattu. Pastan keittyessä, kuullotetaan sipuli ja lisätään kerma, konjakki ja valkoviini. Paloiteltu kylmäsavulohi mukaan, sekä ripaus cayennepippuria. Lopuksi sekoitetaan pasta mukaan ja tarkistetaan maku. Persiljaa tai tilliä koristeeksi.

Strutsinmaksa ja paahdetut punajuuret

Sunnuntaina oli strutsinmaksaa ja punajuuria. Tämä on toinen kerta kun syömme strutsinmaksaa, ja jo ensimmäinen kerta jäi hyvin mieleen. Leikkasin maksan ohuiksi suikaleiksi ja kypsensin nopeasti sipulin ja voin kanssa pannulla. Oheen nostimme tämän vuoden viimeiset punajuuret ja paahdoimme ne uunissa. Mausteita ei tullut kuin hieman suolaa. Kyllä maksa vaan on hyvää ja tämän vuoden raidallinen punajuurilajike on todella makea. Lisäksi mukana oli ruusupapuja sekä omaa paprikaa.

Savustettu nieriä ja vaahterasiirappipalsternakat

Harvensimme viikonloppuna kasvimaita. Palsternakat tehtiin Nigellan ohjeella uunissa ja maustettiin vaahterasiirapilla. Savustettu nieriä on usein ollut heittämällä paras savustuslohikala - niinkuin nytkin. Onnistuin ajoituksessakin täydellisesti eikä rasvalevylle ollut tippunut käytännössä vielä yhtään kalan nesteitä ja se oli erittäin mehukas. Simppeliä ja älyttömän hyvää.

26.9.2009

Ä.M. - Salamipasta (Keepin' it real)

Äijäviikon viimeinen ateria on sopivasti kunnon salamipasta. Vaimon tekemään tomaattikastikkeeseen lisäsin 3 puristettua valkosipulin kynttä ja 2 kuivattua chiliä siemenineen. Niin tulista oli että hiki pukkas - Äijämeininkiä :)

25.9.2009

Ä.M. - Punajuurihässäkkä

Punajuuret osoittautuivat makeiksi äijäviikon aiemmassa kokeilussa, niin päätin nostaa niitä lisää. Paloina pataan sipulin ja valkosipulin kera. Kun alkoi olla kypsää niin mukaan vähän ilmakuivattua kinkkua ja mozzarellapaloja sulamaan. Yksinkertaista, mutta maukasta.

Ä.M. - Äijäleipä 2

Kolmas kokeilu "No-knead" leivästä. Sanoiko kolmas kerta totuuden. No aivan putkeen ei mennyt tälläkään kertaa, sillä jälleen oli pientä sähellystä leivän pataan sujauttamisessa. Mutta kuten aiempina kertoinakin maku on todella hyvä. Ja uskalsin antaa olla leivän ilman kantta noin 20 min, ja pinta tuli mukavan paahtuneeksi. Onnistuin jopa saamaan pellavansiemeniä leivän päälle tällä kertaa :)

24.9.2009

Ä.M. - Quiche Lorraine

Tämä ruoka varmaankin venyttää äijämenua äärimmilleen, mutta sen verran hyvää piirakkaa että pakko oli tehdä. Lihan korvasi enon palvaama poroliha. Muuten pysyttiin perinteisessä reseptissä. Tätä voi syödä aamiaseksi, lounaaksi, päivälliseksi ja illalliseksi.

23.9.2009

Ä.M. - Ristinollapizza

Äijäviikon menussa oli tällä kertaa pizzaa. Viimeaikoina on tullut kokeiltua monesti pizzaa missä ei ole lainkaan kastiketta, samoin nytkin. Nappasin kasvimaalta parit punajuuret. Pohjan kaulitsin niin ohueksi kuin mahdollista (noin 2 perunalastun paksuiseksi). Sitten täytteeksi pohjalle hyvää italiasta hommattua oliiviöljyä, raa'at punajuurisiivut, yksi valkosipulin kynsi siivuina sekä tietenkin äijyyden vaatimat pekonisiivut. 15-20 min uunissa ja kypsältä vaikutti. Lisäksi vielä hieman parmesaania päälle. Meidän punajuuret on kyllä mahtavan makeita. Lopputulos oli siis erittäin onnistunut suolaisen ja makean tasapaino.



Iltapalaksi söin loput punajuuret, pekonin ja valkosipulin pitaleivän välissä. Kyllä uni maittoi :)

22.9.2009

Ä.M. - Äijäleipä

Päätin vielä ensimmäisenä päivänä tehdä kunnon äijäleipää. Tai kyseessähän on lähinnä maalaisleipä, mutta eiköhän maalaisuudessa ole heti äijyyttä mukana "...tapan itteni työllä".

Kuten kuvasta näkyy, niin on se aika lötkö! Tosin tarkkasilmäisimmät huomasivat pinnan liiallisen jauhoisuuden - joo se ei kyllä ollut tarkoitus. En oikein tiedä mitä tuossa taikinan pataan sujauttamisessa oikein tapahtui, mutta leipä päätyi sinne ylösalaisin. No jaa, toimi ne pellavansiemenet siellä pohjassakin ihan kivasti. Hyvältä leipä kyllä maistui ja tein vähän hummusta taas levitteeksi.

Ä.M. - Lohta ja pottua

Äijyyttä etsimässä - päivä 1. Maustoin lohifilettä omalla sweet chili -kastikkeella ja soijalla. Valkosipulikermaperunat nappasin pakastimesta. Kala uuniin 30 minuutiksi ja potut mikroon. Äijät käyttänee paljon mikroa.

Äijämenun arvio. Lohi oli hyvää, kivasti mausteita. Potut oli ihan hirveää vetistä mössöä, kuin jotain lasten maitoperunapöperöö - jäi puolet syömättä. Toisaalta kun pottua oli vähän niin Äijäannoksen proteiinivoittoisuus oli kunnossa. Lisäksi kun file oli 400 grammaa niin äijyyden vaatima yli-iso annoskokokin oli kunnossa. Ööörrrgh :)

Äijämenu (Ä.M.) - Pilotti - Salamipasta

Otin Äijäviikolle varaslähdön vaimon kanssa ja valmistimme salamipastaa. Ehkä äijyyden syvin olemus jäi saavuttamatta, kun salami oli italiasta tuotua gourmeetavaraa "salamini al barolo". Hyvää makkaraa :)

20.9.2009

Kuusenherkkusienipitaleipä

Kuten tavallista heräsimme melko varhain tänä aamuna. Onneksi valoa oli sen verran että voi mennä lähimetsään ulkoiluttamaan koiria. Samalla tietysti noukimme aamiastarpeet (kuvassa) ja pysähdyimme kallion laelle ihailemaan erittäin värikästä auringonnousua :)

Kuusenherkkusienet olivat täysin virheettömiä, ja menivät suorilla pannulle sipulien ja pienen kirnuvoinokareen kanssa. Suolaa ja valkopippuria mausteeksi. Annokseen lisättiin vielä pikku tilkka kermaa ja hieman gruyerejuustoraastetta.

Pitaleivät otettiin 5 min jälkeen uunista ja sienisipuliseos sisään ja aamiaiselle - todella hyvää. Hieno aamu.

19.9.2009

Mustavahakaslohilasagne

Tässäpä aivan loistoateria. Itse ohje on ollut tiedossa jo monta vuotta, ja nyt hieman harmittaa, ettei tätä ole tehty jo aiemmin. Mutta toisaalta olemme vasta viime vuosina oppineet tunnistamaan mustavahakkaan, jota kasvaa kuin kasvaakin lähimetsissä.

Paistellaan sienet ja sipuli kuullottumaan mukaan. Mausteeksi suolaa ja valkopippuria. Jo tässä vaiheessa pannusta tulee ihan älyttömän hyvät tuoksut. Lasagne toteutetaan valkokastikkeella, johon lisättäväksi juustoraasteeksi valitsimme gruyerea. Sitten ladotaan vuokaan valkokastiketta, lohisiivuja ja sieniä pari kolme kerrosta. Päällimmäiseksi valkokastiketta. 200 astetta ja 35 min. Tämä ohje meni heti sieniohjeiden kärkipäähän, eli selkeästi jatkoon!

Ohjevinkistä iso Kiitos Ritzelle :)

17.9.2009

Lampaankoipea ja valkosipulipottuja

Tämä on selkeästi ruokaa ns. pitkän kaavan mukaan. Koivet menivät yrttimarinaadiin toissapäivänä ja eilen pataan. Samalla pääsin testaamaan ostamaani hackmanin pikkuista valurautapataa, minkä ostin lähinnä grillikäyttöön. Koipipalat mahtuivat juuri ja juuri pataan. Mukaan sujahti valkosipulia, sipulia, konjakkia, viiniä, laakerinlehteä, dijonia, fondia ja yrttejä. Kypsennysaika oli noin 3,5 tuntia alhaisessa lämmössä. Valkosipulipotut ovat taannoisen pottusavotan tulosta ja omalla valkosipulilla terästettyjä. Kasvimaalta irtosi vielä omaa salaattia, pääosassa mangoldi.

15.9.2009

Sweet Chili

En ole vielä saanut käsiini "Petos lautasella" -kirjaa, mutta kaikki kommentit mitä siitä on kuullut on jättänyt fiiliksen, että mitä enemmän viitsii/kerkiää tekemään ruokaa ja mausteita itse, sitä parempi. Pikku googlaus osoitti, että sweet chili on helppoa tehdä. Chiliä (kolme pientä siemenineen), valkoviinietikkaa, sokeria (käytin palmusokeria), valkosipulia, suolaa ja vesimaissitärkkelysseos. Vähän keitellään ja valmis. Illalla tuotos vaikutti hieman etikkaiselta ja tuliselta, mutta yön yli seisseenä vaikutti paremmalta ja pistinkin kunnon lorauksen eväänä olleenseen rouskumurekkeeseen, johon tulikin mukava lämpö.

Ohjeen mukaan säilyy kivasti pari kolme viikkoa ja että tulisuus tasaisesti vähenee.

Rouskumureke palvilihalla

Vaimo ideoi karvarouskuista, perunasta ja palvilihasta (vissiin palviporosta) murekkeen. Voimakkaita makuja yhdessä ja lopputulos oli tosi täyteläinen. Taas hyvä esimerkki sarjassa ruokia joiden lähes kaikki aineosat on omaa tuotantoa. Palvattu poro on enolta.

13.9.2009

Leipäkokeita Osa 2

Jatkoin viikolla aloittamaani leipäkoesarjaa. Tämä on toinen leipä samalla ohjeella. Kyseessä on Jim Laheyn "No-Knead Bread". Ohjeessa ei ole mitään ylimääräistä, vain vehnäjauhoa, vettä, hiivaa ja suolaa. Hiivaa tulee erittäin vähän, vain 1/4 teelusikallista noin seitsemään desiin jauhoja. Pitkä seisottaminen huoneenlämmössä tuo loistavan hapanaromin leipään. Leivälle tulee myös tosi mukava rapsakka pinta.



Onnistuin löytämään youtubesta videon, missä Jim tekee ohjeella leipää. Videoversiossa on myös yksi vaihe vähemmän mitä ohjeen tekstiversiossa, joten tein videoversion tapaan.

Eli sekoitetaan aineet ja astia peitetään kelmulla ja annetaan seistä 18 tuntia. Sitten taikina jauhotetulle alustalle. Painellaan kulpia pois sekä taitellaan muutaman kerran ja jauhotetun pyyhkeen sisään. Tässä vaiheessa voi päälle pistää esim. spelttiä. Taikina nousee pari tuntia ja kun pistää uunin päälle niin samalla kannellinen valurauta-, emali- tai pyrexastia lämpiämään. Sitten leipä astiaan ja kansi kiinni. 250 asteisessa uunissa 30 min ja kansi pois ja annetaan olla vielä 15 - 30 min. Vartti on just hyvä meidän uunilla. Nostetaan ritilälle jäähtymään.

Lampaankääpäpihvit ja vuohenjuustomuusi

Nyt tarjoutui tilaisuus testata yhtä sienireseptiä, kun löysimme eilisellä sienireissulla täysin puhtaita lampaankääpiä. Lampaankäävät paneroitiin maissijauhoilla ja paahdettiin pihvin tapaan. Lisukkeeksi oli perunaa, koska nostimme eilen loput potut maasta - lähes kaksi ämpärillistä. Pimppasin muusin vuohenjuustolla, valkosipulilla ja muskotilla. Eli uudet perunat ovat nyt virallisesti vanhoja perunoita :)

12.9.2009

Hummus with a twist

Katselin taannoin televisiosta libanonilaista ruoanlaittoa, ja hämmästyksekseni huomasin kuinka helppoa perushummusta oli valmistaa. Lankomiehen vinkistä en yrittänytkään keittää kikherneitä, vaan käytin tölkkiherneitä. Tämän ohjeen bongasin webistä ja perushummusaineksien lisäksi mukaan tulee aurinkokuivattuja tomaatteja, valkosipulia, savupaprikaa sekä suolaa ja öljyä. Mukaan voi tirauttaa vielä vähän sitruunaa.
Toimii hyvin maalaisleivän päällä.

Kasvispizza

Syyskuun yöt viilenevät, mutta puutarhasta tulee vielä kivasti satoa. Munakoisot ja osa "chilipaprikoista" päätyi pizzaan. Lisäksi riitti hieman kuusenherkkusientä ja muutama tuore makea tomaatti. Kyllä minä tälläisiä vegepizzoja voin syödä :)

10.9.2009

Leipäkokeita Osa 1

Minulla on ollut jo jonkin aikaa hakusessa ns. hyvän maalaisleivän ohje. Ravintoloissa on joskus saanut tautisen hyvää maalaisleipää ja ne ovat jääneet esikuvana mieleen. Nyt löysin mielenkiintoisen ohjeen, johon tulee erittäin vähän hiivaa ja leivän tekeminen kestää vuorokauden.

Ensimmäinen vaihe muistuttaa lähinnä alkulimaa :)



Mutta kyllähän siitä lopulta leipä tuli. Maku on mukavan hapan. Nautimme vielä lämpimänä balsamicon ja oliivioljyn kera. Vaimokin antoi ohjeelle vihreää valoa. Kokeilen vielä toisen kerran ennenkuin alan hehkuttaa ohjetta enempiä.

Strutsinfile ja syysgrillausta

Eilen oli lähes hellettä, vaikka jo syyskuu. Mitäs silloin tehdään - no grillataan tietysti. File oli yön yli marinoitunut yrteissä ja nyt grilliin. Kypsyysastekin alkaa olla näin kesän jäljiltä hallussa :)
Oheen viimeiset pavut ja tsatsikia.

Metsän herkkuja

Onnistuimme taas tänä syksynä löytämään harvinaisia herkkusieniä. Nämä ovat kuusenherkkusieniä. Vaikka nyt on paljon uutisia liittyen epäonnisiin sienestäjiin ja valkokärpässieniin, niin kuusiherkkusieni on helppo tunnistaa. Sienien tuoksu on tavattoman hieno ja muistuttaa karvasmantelia.

Sienet käytettiin pannulla, sitten sipulin ja ranskankerman kanssa lämpimiin voileipiin. Ihan tajuttoman hyvää. Ei näitä turhaan kutsuta herkkusieniksi.

Possuwok v.2

Puutarhan vihanneksia ja juureksia voi kätevästi käyttää wokissa, kunhan muistaa välttää liian montaa eri makua ja ettei kypsennä liikaa. Jätin possupalat isommiksi kuin yleensä ja käristin oikein kunnolla. Kastikkeeseen pistin kalakastikkeen ja etikan lisäksi reilusti savupaprikaa.