31.12.2009

Hyviä uusia vuosia!



Kylläpä ne vuodet vierivät. Kaksituhattaluku on siitä merkityksellinen, että olen viettänyt sen käytännössä kokonaan vaimoni kanssa, ja voin rehellisesti sanoa että Dolce Vita!

Juhlatunnelmaa aattoiltaan loivat shampanja ja englantilaisten chilikräkkerit, joiden päällä oli tilliä sekä italialaisia pikkukaloja (pescetti).

Haukea katkarapukastikkeella

Uudenvuoden aaton ateria koostui haukifileistä ja juureksista. Lantut ja porkkanat tavalliseen tapaan pannulla paahtaen kypsiksi. Hauki paahdettiin niin ikään pannulla. Kalalle päätettiin tehdä jonkinlainen kastike ja yhdessä tuumailtuamme päädyimme tomaatti-tilli-katkarapukastikkeeseen. Kastike maustettiin vielä valkosipulilla ja smetanalle. Lopputulos toimi hyvin miedon hauen kanssa.

30.12.2009

Joulu 2009










Tänäkin jouluna teemana oli hyvä ruoka ja rentoutuminen. Ruokaa oli varattu yllin kyllin.
Kahtena päivänä alkuruokana oli katkaraputartar, joka nautittiin italialaisen Pino Bianco Haberlen kanssa. Pääruokina oli saksanhirven sisäfilettä, siikaa sekä poron sisäpaisti, ja ruokajuomina oli Tignanello sekä Meursault. Lisukkeena oli lanttulaatikkoa, bataattivuokaa, pähkinäistä ruusukaalia sekä verkatehtaan keittiön pottuimellystä. Tämän lisäksi pöydässä oli graavisiikaa, graavilohta, piparjuurisinappisilakkaa, siianmätiä ja sienisalaattia.

Näiden lisäksi nautimme täytettyjä pähkinämuffinsseja, pekaanipähkinäpiirakkaa sekä tietysti panettonea.

Pähkinäiset ruusukaalit valmistuivat pannulla. Kuullotellaan valkosipulia ja pari kourallista puolitettuja ruusukaaleja öljyssä, lisätään paahdettuja rouhittuja saksanpähkinöitä sekä timjamia. Suolaa ja valkopippuria sekä hieman palmusokeria.

Katkaraputartar oli sovellus hummeritartar ohjeesta koska hummeria ei löytynyt sitten mistään. Säilykekatkarapu sekoitettiin majoneesin, timjamin, sipulin ja sitruunamehun kanssa ja koristeltiin granaattiomenan siemenillä.

Pekaanipähkinäpiirakan murupohjan täytteeksi tuli 86% tummaa suklaata, pekaanipähkinöitä, konjakkia, vanilja-aromia, kananmunia, maissintärkkelystä, voita, sokeria sekä tummaa siirappia. Piirakka nautittiin vaniljamaskarponekermavaahdon kanssa.

Suolaiset muffinsit maustettiin pekaanipähkinöillä ja täytteessä oli kukkakaalia, tuorejuustoa ja tuoretta basilikaa.

Panettone oli stokmannin mantelipanettone.

17.12.2009

Hirssikeitto

Vaimo kyhäsi kasaan oikein oivallisen arkiruoan hirsseistä. Hirssikeitossa oli sipulia, chiliä, neilikkaa ja kardemummaa öljyn kanssa pannulla, sitten hirssit, sherry, vesi, fondi, lopuksi nokare voita ja mustapippuria. No eihän se niin arkista sitten ollutkaan.

Pastaa parmankinkulla ja basilikalla

Sarjassa erittäin simppeleitä reseptejä oli tänään tarjolla öljyssä rapsakoitettua parmankinkkua, jota lilllutettiin pastan keitinvedessä ja voissa. Tarjottiin munankeltuaisen kanssa. Oikein maukasta.

Joulumakkaraa ja couscousia

Nyt on molempia makkaroita maistettu talkoiden jälkeen, ja kuten aiemmin maku tuntuu hieman tasaantuvan pakastuksen seurauksena. Erittäin hyvää. On se sääli, että kaupan nykymakkarat on mitä on, kyllä ihmiset varmasti vaatisivat parempaa jos tietäisivät sellaista olevan.

Makkaroiden kanssa oli couscousia terästettynä valkosipulilla ja basilikalla.

14.12.2009

Lanttulaatikko

Joulumenun testaus jatkuu, tällä kertaa päätin valmistaa lanttulaatikkoa. Lanttulaatikko on niitä reseptejä joita tuntuu olevan järkevämpi ostaa kaupasta, koska ne on hidasta valmistaa ja kaupan tuotehan on ihan kelvollista - tai näin luulin.

Katselin neljää hieman erilaista lanttulaatikon reseptiä, ja muodostin niistä oman version. Kaikin puolin simppeli resepti meni jotakuinkin näin. Pari kolme lanttua kuutioidaan ja keitetään kypsiksi, survotaan astiaan ja lisätään kerma, voi, muna ja mausteet. Maustamiseen käytin muskottipähkinää, valkopippuria, inkivääriä, suolaa ja hieman murskattua hasselpähkinää. Sähkövatkaimella hieman kuohkeutta massaan ja voideltuun vuokaan. 150 astetta ja noin 2 tuntia uunissa.

Todella hyvää - suosittelen. Hakkaa kaupan tuotetteet mennen tullen, eikä ole turhia lisäaineita.

13.12.2009

Piparjuuri-sinappisilakat maalaisleivällä

Joulumenun testaus aloitettiin tänä viikonloppuna piparjuuri-sinappisilakat. Nahoistaan vapautetut peratut silakat pistetään etikkasuolaveteen "kypsymään", jonka jälkeen valutaan ja purkkiin mausteseokseen. Mausteseokseen tulee dijonia, piparjuurta, majoneesia, ranskankermaa ja suolaa ja pippuria. Vaimon mielestä suola jäi uupumaan, mutta minusta maku oli jo päivän maustumisen jälkeen loistava. Jälleen kerran itsetehty voittaa kaupan tuotteen. Ja voiko tästä enää resepti tulla yksinkertaisemmaksi.

Nautittiin välipalaksi "no knead"-leivän ja hapankorpun päällä.

Paistettua ahventa ja punajuurta

Valitsimme marketin kalatiskiltä vaihteeksi ahvenfileitä - siitä ei kalaruoka juuri helpommaksi tule. Paahdetaan vain voiöljyseoksessa kunnes kypsää, eikä yhtään enempää. Mausteena vain suola ja valkopippuri.

Punajuuret paahdettiin uunivuoassa ja päälle vieman pesto genovesea.

11.12.2009

Lanttupyreetä ja lohta

Kotimaisten juureksien voittokulku jatkuu tällä kertaa lanttupyreellä, jossa oli vähän myös bataattia. Maistui oikein hyvin inkivääriuunilohen kanssa. Pyree oli maustettu muskottilla ja kuohkeutettu vaahdotetulla kermalla. Oikein lempeää.

Sisäfilettä, juureksia ja madeira-manchegokastiketta

Ostin aikoinaan tarjouksesta härän 1,6 kiloisen sisäfileen. Olemme sitä tuhonneet pakkasesta säännöllisin väliajoin. Lisukkeeksi jälleen juureksia sekä kermakastiketta joka on pimpattu madeiralla, manchegojuustolla, balsamicolla ja hunajalla. Hyvää.

Lammasmuhennosta

Viikonlopun lampaanviulun loput saivat arvoisensa kohtelun keitossa. Ruskensin lihoja kattilassa valkosipuliöljyssä. Hieman kasvisfondia. Sitten bataattikuutioita, sipulia, lampaanlihoja ja mausteita hauhduteltiin puolisen tuntia kattilassa. Jätin tarkoituksella nesteen vähiin, koska ajattelin että bataateista tulee lisänestettä, mitä ei sitten tullutkaan. Lopputulos oli enemmän muhennos kuin keitto, mutta ehkä juuri sen ansiosta muhennos oli erittäin mausteinen - ja todella hyvää.

9.12.2009

Makkaratalkoot

Jo perinteeksi muodostunut makkaranteko oli myös itsenäisyysviikonlopun ohjelmassa. Lankomiehen kanssa väsättiin 4 erilaista makkaramakua; kahta lajia joulumakkaraa, fenkolimakkaraa ja currywurstia.

Makkaran teko on melko yksinkertaista. Jauhetaan lihat ja silavat, maustetaan massat, paistetaan koepala massassa ja tarkistetaan maku, tungetaan massa suoleen, jaotellaan suoli sopivan kokoisiksi makkaroiksi, keitetään 5-10 kunnes makkarat nousevat pintaan. Tässä vaiheessa ylimääräiset makkarat pakastetaan ja syötävät makkarat paistellaan pannulla. Lihana voi olla melkein mikä vaan. Olen itse käyttänyt lammasta, nautaa, possua, hirveä, maksaa ja ties mitä. On sitä kerran tullut tehtyä lohimakkaraakin. Kaikki ovat olleet hyviä. Lihan ja silavan suhde on vähän makuasia. Mikäli silavaan on niukasti on lopputulos kuivempi, riippuen tietysti mikä käytetyn lihan rasvaprosentti on. Silavan kanssa voi käyttää kermaa antamaan mehevyyttä.

Massan maustaminen on jälleen vain mielikuvituksesta kiinni. Esimerkikisi joulumakkaraan laitoin normaalien piparikuivamausteiden lisäksi kuivattuja pehmeitä viikunoita, luumuja ja rusinoita sekä madeiraa ja konjakkia. Monesti kuulee sanottavan että kuivatut mausteet ja yrtit ovat makkaraan parempi vaihtoehto, mutta kyllä minä olen saanut tuoreyrteilläkin ihan loistavan makuisia makkaroita.

Perinteisiin myös kuuluu että makkaratalkoiden illalla maisteltiin pienet annokset päivän satoa koko porukan voimin. Ja hyväähän se on. Niin hyvää ettemme ole enää aikoihin ostaneet makkaraa kaupasta.

7.12.2009

Riistalintuja, paahdettuja juureksia sekä korvasienikastiketta

Appiukko toi mukanaan useita erilaisia saalislintuja. Silmäilimme netistä hyvää ohjetta valmistaa ne. Ilmeisesti pahin mitä voi tehdä on kypsentää niitä liikaa jolloin lihaan tulee tympeähkö "maksan" maku, puhumattakaan että liha kuivuu.

Ruskistus padassa voissa, ja perään hieman punkkua ja kanafondia. Timjamia, suolaa ja mustapippuria mausteeksi. 175 astetta ja vajaa puolituntia. Annetaan vetäytyä joitakin minuutteja.



Kypsennys meni ihan nappiin. Liha oli linnusta riippuen eriasteista roseeta ja oikein mehevää. Nautimme jälleen paahdettujen juuresten kera. Kypsennysliemestä teimme korvasienten kanssa kastikkeen. Älyttömän hyvää ruokaa.

Hevosen sisäfile ja paahdetut juurekset

Hain kauppahallista makkarantekovermeitä ja samalla silmät osuivat hevosen sisäfileeseen. Pakko sitä oli ostaa kun niin hyvältä näytti.

Liha oli ihan järkyttävän mureaa, nopeasti pannulla medium miinus kypsyysaste ja hetkeksi folioon vetäytymään. Ohessa paahdettuja vihanneksia.



Liha siis oli! mureaa.