28.5.2010

Lempeä savusiika-parsakaalisalaatti

Savustetusta kokonaisesta siiasta jäi vielä mukavasti seuraavalle päivälle. Kehitin siitä nopean lämpimän salaatin lounaaksi. Punasipuli kuullottumaan öljyyn ja parsakaali joukkoon höyrystymään ja saamaan sen syvän vihreän värin. Lisäsin vielä myös coucousia ehkä ruokalusikallisen imemään makuja. Lopuksi savusiika, limen mehua ja mausteet.

22.5.2010

Kauppahallin valmisvartaat

Perjantaina iltapäivällä eksyin kauppahallin kalatiskin ruuhkaan tarkoituksena kerätä hieman kaloja ja äyriäisiä grillattavaksi. Tummujen yli kurkkiessa huomasin kalakaupan valmisvartaat. Näyttivät ainakin todella hyviltä, mutta mietin, että uskaltaako tuollaisia ostaa. Ostopäätös sinetöityi, kun nälkä kurni vatsassa ja tiesin, että jos väsään itse tuon saman annoksen, on jo ilta ennen kuin pääsee syömään. Ei kun testaamaan, varraspaketti termoskassiin ja autossa kylmälaukkuun.

Kotona virittelin grilliin tasaisen lämmön grillibrikettien avulla ja latasin vartaat halsteriin.Vartaissa oli lohta ja tonnikalaa kunnon kokoisissa kuutioissa, sekä jättikatkaravun pyrstöjä. Paprikaa, kesäkurpitsaa sekä kirsikkatomaatteja oli täytteenä antamassa keveyttä ja vaihtelua. Vartaat oli sivelty öljyllä, missä oli persiljaa ja valkosipulia mausteena. Grillauksen haaste oli saada suurehkot kalakuutiot kypsiksi tekemättä ravuista aivan kumia. Lopputulos oli oikein onnistunut ja vartaat olivat meheviä ja maukkaita. Ehdottomasti voi ostaa toistekin - ainakin luotettavalta kauppahallin myyjältä.

Villivihannespiirakka

Kauniin kesäaamupäivän kunniaksi keräilin takapihalta villivihanneksia piirakkaan. Pian olikin kulho täynnä  nuorien maitohorsman sekä nokkosten latvuksia. Ryöppäyksen jälkeen piirakkapohjaan feta kera. Päälle täyte kermasta, ruohosipulista, tuoreesta rakuunasta sekä dijonsinapista. Oikein maistuvaa. Harmi, että tällaisia luonnon antimia tulee käytettyä aika harvoin.

17.5.2010

Parsaa ja mereneläviä halstrausraudalla

Viikonlopun loistava sää takasi, että meillä oli joka päivä grilli kuumana. Edellisenä päivänä oli siika ja lohifileitä. Ja tänään kesän ensimmäiset omat parsat sekä jättikatkaravun pyrstöjä, kampasimpukkaa ja lohenpaloja vartaissa.

Marinoin katkaravut valkosipuliöljyssä ja kampasimpukat limessä. Tunkin kaikki halstrausraudan sisään, jolloin kääntelysähellys hävisi tyystin.

Kesä on todellakin alkanut. Juhlistimme asiaa avaamalla tarkoitukseen aiemmin hankitun kuohuviinin. Äyriäisiä mutustaessa ei voinut olla muistelematta viime kesän matkaa italian rannikolle. Dolce Vita.

Grillipizza 2.0

Viime kesänä harjoittelin jo muutamaan otteeseen pizzan tekoa grillissä. Tänä kesänä olisi tarkoitus onnistua vielä paremmin. Bongasinkin netistä lyhyen videon, missä alan konkari näytti oman versionsa. Se ettei minulla ole kupua pistää grillin päälle rajoittaa hieman mitä (ja kuinka paljon) täytteitä kannattaa laittaa.

Pizzapohja tehtiin perusohjeen mukaan, lukuunottamatta oliiviöljyä. Lisäksi varmistelin ettei pohja "valuisi" grillitason rautojen välistä jättämällä pohjan aavistuksen paksummaksi. Öljyä lisättiin sitten pohjan pinnoille ennen grilliin laittoa.


Pohja pysyi hyvin grilliraudoilla ja alkoi kivasti kuplia. Vakoilin kypsymistä ja käänsin pohjan kun alapinnalla oli mielestäni mukava väri. Täytteet (kirsikkatomaatti, suikaloitu omatekoinen kebabliha sekä mozzarella) päälle ja odoteltiin, että mozza hieman sulaa.


Grilli oli ilmeisen kuuma, ja pizzan pohja oli autenttisen italialaisen pizzapohjan näköinen :) Menikö liian tummaksi - ei mennyt! Pohja oli oikein hyvä, rapsakka mutta sisältä pehmeä. Seuraavan pohjan tein alhaisemmalla lämmöllä, mutta siitä tuli hieman liiankin rapsakka ja olisi vaatinut varmaankin enemmän "kosteitä" täytteitä.


Kaiken kaikkiaan onnistunut grillaus. Ensi settiin täytyy tehdä paksuhko kastike ja enemmän hyvää juustoa. Kuvun teko/hankinta voisi olla järkevää, jotta saisi yläpinnalle lopussa kovemman lämmön. Samalla tyylillä voisi kokeilla tehdä rieskaa. Grilli kuumaksi ja vain näyttää hetkeksi leipää siinä.

10.5.2010

Vanhanajan oluenmakuinen lihapiiras

Työkaverin kanssa tulee usein kuola suussa keskusteltua erilaisista hyväksi koetuista ruokalajeista mitä on tehty ja mitä olisi kiva tehdä. Pari kertaa kun olimme tästä ohjeesta jutelleet, kun päätinkin sen tehdä. Kyseessä oli maltilla haudutettu oluenmakuinen lihapiiras ja alunperin Jamien kirjasta "Onnen päivät". Ja todellakin, tämä ohje oli myös hyvin lähellä sellaista lapsuuden seikkailuelokuvien paksua muhennosta, mitä sankarit nautiskelivat nuotion äärellä. Muistanpa eräänkin elokuvan, missä kuvattiin hartaasti, kun päähenkilö siivosi valurautapannulta viimeisetkin muhennoksen jäänteet maalaisleivänpalasilla. Kuinkahan kova nälkä sitä on ollut, kun on noin mieleen jäänyt.

Muhennoksen valmistaminen aloitetaan naudan ulkopaistista, joka kuutioidaan, maustetaan suolalla ja pippurilla ja jauhotellaan ennen ruskistusta. Mukaan silputtu sipuli. Kuullotellaan hetki ja sitten mukaan porkkanaa, varsiselleriä, palsternakkaa. Lopuksi tuoppi irlantilaista perinteistä tummaa olutta (ja kokille tietysti maistiaiset) ja pari tölkkiä tomaatteja liemineen. Haudutellaan parisen tuntia, kunnes liha on kypsän mureaa.

Annostelin yhden ihmisen annoksen muhennoksen uuninkestäviin pikkukulhoihin. Väsäilin voitaikinasta kannet, jotka voidellaan munalla ja 200 asteiseen uuniin 45 minuutiksi, kunnes kauniin ruskea pinta.

Loistavan mausteista ja paksua muhennosta. Sopii hyvin talvikauteen, mutta koska viikonloppu oli tosi kylmä ja kolea, kuuma "lihapiiras" oli enemmän kuin paikallaan.

5.5.2010

Palvikyyttöpizza

Yksi mielestämme täydellinen pizzaresepti on jo hanskassa ja olen muutaman kerran yrittänyt luoda toista. Tällä kertaa testasin miltä palvattu kyyttö maistuu pizzan päällä. Itse palviliha on todella hyvää.

Pizzan teko meni perusohjeen mukaan. Kastike syntyi muttin kirsikkatomaateista, valkosipulista ja tuoreesta basilikasta. Kyytön palvilihan palaset jätin melko suuriksi, että maku tunkee muiden makujen läpi eikä liha kuivu liikaa. Mozzarella lisätään parin minuutin jälkeen ettei se mene aivan soosiksi kastikkeen joukkoon. Pöydässä pizzan päälle lisättiin tuttuun tapaan rucolaa ja oliiviöljyä.



Oikein hyvää. Miellyttävä makujen tasapaino. Tosin vielä täytyy säätää reseptiä, että siitä tulee täydellinen.

3.5.2010

Myslimuffinsit aamiaiseksi

Vaimo innostui viikonloppuaamuna tekemään myslimuffinseja. Illalla oli valmistelut tehty siihen pisteeseen, että aamuksi jäi enää sekoittaa kuiva-aineet ja nesteet. Vuokiin ja uuniin. Valmiit myslimuffinsit saa täyttää oman makunsa mukaan. Minulle tuli voita, juustoa ja hieman vaahterasiirappia. Hyvää.