30.6.2010

Savustettu sampi

Olemme vaimon kanssa ihmetelleet lähimarketin kalatiskiä muutaman kerran hieman pitempään. Kerran syynä oli jokin suunnaton merikala, joka ei valehtelematta meinannut tiskiin mahtua. Ja muutaman kerran syynä on ollu Sampi. Nyt kun juhannukseksi oli tulossa suurempi väki kyläilemään, uskalsimme koittaa savustaa lähes kolme kiloista vonkaletta. Ainakin kauppiaan mielestä sopii hyvin savustettavaksi.

Yli tunnin savustus ja kala vaikutti kypsältä. Nestettä näytti tulleen aika paljon. Kun aloin tarjoilemaan sampea ensimmäinen asia mikä kiinnitti huomion oli hassu nahka, vähän kuin ankeriaalla tai mateella. Sitten ihmetytti rakenne, kyljestä lasta meni läpi mahaan ilman että ruotoja tuli vastaan. Niin juuri - ei ruotoja, koko kalassa ei ollut lainkaan ruotoja. Liha oli rasvaisen lohen ja miedomman vaalen kalan väliltä ja tosi mehukasta ja hyvää. Voin helposti napata toisenkin , jos vain on samaa tai pienempää kokoluokkaa, sillä tämä kala mahtui juuri ja juuri jääkaappiin, ja savustimeen.

Sisäfilettä ja kasviksia grillistä

Kesä ja grillaus ne yhteen sopii, varsinkin kun viime päivinä säät ovat suosineet. Tällä kertaa oli härän sisäfilettä ja tietysti oman kasvimaan kasviksia. Tarkoituksena oli saada "hyvä kärväännys". Grilli kuumaksi koivuplapeilla ja liha raudalle - suoralla liekilläkin voi vähän "valella". Alkaa tuo lihan grillaus olemaan melko hanskassa mitä tulee kypsyysasteisiin.

Oheisruoista sen verran, että kyllä on kesällä kauppaostoksetkin niin paljon helpompia kun pitää vain miettiä se pääruoka (eikä sitäkään aina) - oheisruoka tulee täysin omasta puutarhasta. Mitähän sieltä seuraavaksi saa :)

14.6.2010

Harvennuswokki

Kasvimaalta pukkaa aineksia jo niin kiivaasti, että rivistöjä on syytä harventaa. Vaimon ideasta päätimme tehdä wokkia. Wokista olisi helposti saanut pelkän kasvisversionkin, mutta kun pakastimessa oli vielä omatekoista kebablihaa (lue pippurilihaa) niin päätin kuutioida niitä mukaan.

Sipuli kuullottui kunnolla pannulla ja mukaan pippuroituja lihakuutioita ruskistumaan. Mukaan tuli paksoi, turnipsi, retiisi, mizuna, rakuuna ja ruohosipuli. Sipulia lukuunottamatta aineksia ei tarvinnut paljoa kypsennellä, riitti kun lämpenisivät. Maustoin wokkia hyvin pienellä määrällä sweetchili-kastikketta sekä tietysti suolalla.

Lopputulos oli kevyt ateria, missä kasvikset olivat pääosassa. Liha antoi pientä jämäkkyyttä ja sopivaa mausteisuutta. Lisäksi kevyesti "höyrystettyjen" kasvisten vihreä yhdistettynä ruohosipulin väriin teki wokista oikein mukavan kesäisen näköisen.

12.6.2010

Mizuna-mantelipesto ja pinaattipasta

Oma pestohan on mitä parhainta kyytipoikaa pastalle. Idea tähän syntyi muutama viikko sitten kun söimme valmistamaamme sekasalaattia, missä oli muun muassa mizunaa ja paahdettua mantelia. Jotenkin makuyhdistelmä jäi mieleen ja idea muhi päässä kunnes mieleen tuli tehdä pesto.

Lisäksi omat pinaatit olivat siinä vaiheessa, että penkistä irtosi vajaa kymmenen kunnon kokoista pinaatin lehteä. Mizunan ja paahdetun mantelin lisäksi pestoon tuli vain parmesaani, suola ja tietysti oliiviöljy.

Ja kyllä se makuyhdistelmä oli toimiva. Rankkaisin tämän aika korkealle omissa pestoissani. Ehdottomasti tehtävä toistekin.

9.6.2010

Turnipsi - uusi tuttavuus

Kasvimaalta sai aivan uutta juuresta - turnipsia. Kuulemma nauriin tyyppinen juures tuntuu kasvavan huimaa vauhtia vaimon hellässä käsittelyssä.

Pistin turnipsit pannulle voi-öljyseokseen ja pehmittelin pienellä lämmöllä, samalla kun pääruoka valmistui grillissä. Miedohko maku oli oikein hyvä, eikä hävinnyt ollenkaan muille juureksille. Hassua, ettei turnipsia käytetä paljoakaan suomessa - ulkomailla tilanne lienee toinen.

Kuvassa turnipsin kanssa muhimassa on Paksoita.

Sisäfilettä & Paksoita grillissä

On se vaan mukavaa, kun oman maan satokausi on täydessä vauhdissa. Ensimmäiset paksoikaalit iskettiin folionyytteihin kirsikkatomaattien ja mizunan kanssa. Samalla käräytin kuumalla grillillä härän sisäfileeseen oikein onnistuneen rapean pinnan tinkimättä toivotusta kypsyysasteesta lihan sisällä (medium-).

Seuraavaksi kasvimaalta alkaa saamaan pinaattia. Tietysti se on kokin mielikuvituksen puutetta, mutta aiempien vuosien tapaan kesämenut alkavat hieman toistaa toisiaan. I think it's challenge time :)

3.6.2010

Kesän ensimmäinen perunasalaatti

Kesän ensimmäinen perunasalaatti valmistui. Omat perunat saavat vielä hetken kasvaa ja tyytyin ruotsalaiseen varhaisperunaan, joka on hieman vetinen mutta melko hyvänmakuinen. Mukaan tuli runsaasti oman maan tuotoksia, kuten ruohosipulia, mizunaa, rucolaa ja rakuunaa. Lisäksi hieman vuohenjuustokuutioita sekä kapriksia. Lopuksi hyvää oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Kyllä se tämä ruoka vaan on älyttömän hyvää.

1.6.2010

Yrttiset lammasvuohenjuustorullat

Ja olen monesti grillaillut lammasrullia jossa täytteenä on ollut ties mitä. Tällä kertaa halusin rulliin vuohenjuustoa sekä oman maan yrttejä; rakuunaa ja minttua. Leikkailin kolme filettä auki ja maustoin suolalla ja pippurilla. Täyte muodostui morttelissa karkeaksi tahnaksi. Vuohenjuuston ja yrttien lisäksi maustoin täytettä hunajalla ja oliiviöljyllä. Sidoin rullat tiiviiksi patukoiksi ja nakkasin grilliin.

Kypsyysaste oli hyvä. Maku oli todella hyvä. Mutta lihan koostumus oli suunnaton pettymys. Olin monesti ostanut marketin pakastealtaasta puolen kilon lampaan ulkofilepaketin, eikä se ole pettänyt koskaan. Eikä vieläkään, koska tämä oli kilon paketti ja liha oli aivan käsittämättömän sitkeää. Se, että rullan sisus oli reilusti medium, pelasti ruoan. Täysin kypsät kohdat olivat kuin kengänpohja.