26.4.2011

Perinteinen karitsanpaisti kahvikastikkeella

Pääsiäisen alla vierailimme taasen Ahlmanin tilapuodissa, josta tarttuikin jos jotakin matkaan, muun muassa luullinen karitsanpaisti. Paisti päätettiin valmistaa perinteiseen tapaan kahvikastikkeella.

Poistin jonkin verran kalvoja ja ylimääräistä rasvaa. Sitten suolaa ja pippuria pintaan. Terävällä veitsellä pieniä pistoreikiä, mihin tungetaan valkosipulin kynnen paloja. Lisäksi rosmariinin oksia maun mukaan.

Esilämmittelin uunin 175 asteeseen. Paistomittari kiinni paksuimpaan kohtaan ja paisti uuniin. Samalla alensin uunin lämpötilaa 150 asteeseen. Kahvikastiketta varten keitetään kunnon kuppi vahvaa kahvia, johon lisätään kermaa ja sokeria. Kun paisti on ollut uunissa 45 min, aloitetaan sen valelu kahvikastikkeella. Paistia valellaan  paiston ajan aina 15 min välein. Otin paistin pois, kun lihalämpömittari näytti 69 astetta, mikä takasi että liha oli vielä mukavan rosee sisältä. Paisti folioon vetäytymään ja kastikkeen tekoon.

Kastikeeseen otin hieman paistinlientä, mihin lisäsin lisää kermaa ja mausteita. Oheen paahdoin hieman bataattia muskotilla ja timjamilla maustettuna. Ruokajuomana oli kälyltä saatua Itävaltalaista punkkua. Hassua, että ulkona lämpötila heitteli 21 astetta. Eli harvinaisen hyvä pääsiäinen.

20.4.2011

Savustettua siikaa ja paahdettua halloumia valkoviinihunajakastikkeella

Kuten on useammalla taholla kommentoitu, joskus kotimaista tuoretta kalaa on hankala saada. Eli kun sitä on, niin sitä tulee poikkeuksetta ostettua. Kokonaiset kalat ovat erityisen näppäriä, koska ne voi savustaa - mikä on helppo ja hyvä valmistustapa.

Suolattuna ollut siika huuhdellaan ja kuivataan ja donkataan leppälastuilla ladattuun savustimeen. Pienehkö siika valmistuu meidän savustimessamme runsaassa 20 minuutissa.

Oheen paahdoin hieman halloumia. Halloumin kannattaa liota viipaloituna ennen käyttöä että suolaisuus hieman vähenee.

Savusiialle ja halloumille valmistin hieman maustekastiketta valkoviinistä, hunajasta, tuoreesta timjamista sekä murskatuista mantelilastuista. Saostin kastiketta pienellä määrällä voita.

Kesäistä hyvää. Samalla testattiin ruokajuomana itse Essin suosittelemaa chardonnayta.

18.4.2011

Laventerimadeirahunajalla glaseerattu kana rakuuna-pinjansiemenkastikkeella

Laventelikokeiluissa on jälleen ranskalainen maatiaiskana. Soveltelin Silvena Rowen kanankoiville tarkoitettua ohjetta kokonaiseen kanaan. Valelin kanan kauttaaltaan etukäteen valmistetulla laventelimadeirahujalalla sekä suolalla. Lisäsin pienet voisiivut kanan nahan alle rintafileiden kohdalle etteivät ne kuivu. Paahdoin kanaa uunissa kunnes kypsää ja pinta kullanruskea. Kana folioon vetäytymään.

Seuraavaksi kastike. Maistoin paistoastian pohjalle kertynyttä lientä, jonka totesin erittäin hyvänmakuiseksi. Mukaan kunnon kourallinen pinjansiemeniä, nippu rakuunaa (kirveliä ei sattunut marketista löytymään) sekä hieman lisää hunajaa. Kiehautetaan.

Kana oli taasen todella hyvää, mutta kastike oli aivan älyttömän hyvää - tosin aika täyteläistä. Oheen hieman couscousia. Tätä pinjansiemenkastikeideaa pitää miettiä lisää.

5.4.2011

Ankanrintaa timjamin ja karamellisoidun laventelihunajan kera

Idea tähän ruokaan tuli taannoiselta plantagenreissulta. Siellä nimittäin oli hieman harvinaisempaa laventelia saatavissa mukavassa ruukussa. Nappasin yhden ruukun mukaan. Laventelia on tehnyt mieli koittaa jo jonkin aikaa, sillä Diane Henryä ja Silvena Rowea lueskellessa laventeli vilahtelee varsin mielenkiintoisissa ruokaohjeissa. Tämä on sovellus ohjeesta, joka on kokonaiselle ankalle.

Aloitin marinoimalla ankanrinnan. Nahkapuoli viilellään kunnon vekeille ja levitetään marinadia fileelle. Marinadiin tulee valkosipulia, timjamia, oliiviöljyä sekä ruoanlaittokonjakkia (Monnet). Marinoidaan parisen tuntia. Samalla voi valmistella laventelihunajan. Muutamia laventelin oksia hunajaan ja kuumennetaan kiehuvaksi. Annetaan maustua vähintään tunnin.

Paahdetaan ankanrintaa pannulla nahkapuoli alaspäin keskilämmöllä, että ylimääräinen rasva poistuu nahan alta. Kaadoin välillä rasvaa pois pannulta. Varotaan ettei nahka saa liikaa väriä. Otetaan samalla väri toisellekin puolelle. Pannu pois levyltä ja valellaan laventelihunajalla kauttaaltaan. Laitetaan ankanrinta vielä pannuineen 175 asteiseen uuniin kunnes hunaja karamellisoituu. Koko prosessiin meni ehkä vajaa tunti ja file oli vielä mukavan rosee ja mehevä. Oheen laiton hieman juureksia.

Kaikin puolin onnistunut ateria. Maut toimivat mukavasti yhteen ja laventelia oli juuri sopivasti. Mainittakoon että edellinen kokeilu päätyi sokerin kärähtämiseen, mikä ei estänyt ruoan syömistä, mutta annos oli kaikkea muuta kuin kuvauksellinen.