29.7.2011

Sinisimpukoita valkoviinissä

Usein on marketin kalatiskissä myös sinisimpukoita, mikä on varsin hienoa. Tällä kertaa kermaisen sinisimpukkakeiton sijaan teimme simppelisti valkoviinissä haudutetut sinisimpukat.

Kuullotellaan punasipulia, valkosipulia sekä chiliä pannulla öljyssä. Lisätään simpukat ja lorotetaan reilusti valkoviiniä perään. Maustetaan. Kansi kiinni ja simpukat hautuvat valkoviinin höyryissä. Nautitaan sellaisenaan oman leivän kera.

Tässäpä muuten hauska vinkki. Sinisimpukkalientä oli sen verran, että päätimme donkata sinne hieman arborioriisiä. Haudutin niitä kannen alla kunnes liemi oli imeytynyt ja riisit olivat sopivan al dente. Sakeutetaan lopuksi normaalisti pikku nokareella voita sekä raastetulla parmesaanilla. Huippuhyvää risottoa huippuhyvästä liemestä.

28.7.2011

Camberi e finocchio

Lomalla on enemmän aika ihmetellä kaupungin ruokapaikkoja. Tällä kertaa kauppahallissa tuli vastaan isoja tiikerirapuja. Päätin yllättää vaimon ja nappasin muutaman mukaan. Marinadissa oli chiliä sekä yrttejä ja valkosipulia. Ei muuta kuin grilli kuumaksi ja minuutti pari per puoli. Ohessa oman maan makeaa fenkolia balsamicon kera.

27.7.2011

Pancetta e zucchini

Kotipuutarha tuottaa raivolla kesäkurpparia ja vaimo on pystynyt ideoimaan ad hoc lisukkeita miltei samassa tahdissa. Tämä ateria perustuu Jamien carbonara (äännetään karponaaraa :) ohjeeseen.

Paahdetaan tuoretta valkosipulia sekä hyvälaatuista pancettaa pannulla muutama minuutti. Lisätään pilkottu kesäkurpitsa. Paahdetaan lisää. Lisätään hieman raviolin/pastan keitinvettä. Kun ravioli/pasta on valmis lisätään se joukkoon sekä munankeltuais-kerma-parmesaanikastike koko ajan sekoittaen. Maustetaan ja nautitaan. Helppoa sekä hyvä.

17.7.2011

Ribsejä kiinalaisittain ja kesäkurpitsasalaatti

Ribsit kuuluvat kesään. Tämänkertaisiin ribseihin päätettiin kokeilla sattumalta löytynyttä kiinalaistyylistä marinadia.

Marinadiin tulee pari desiä hoisinkastiketta, pari ruokalusikallista raastettua inkivääriä, desi soijaa, kolme ruokalusikallista seesamiöljyä, puoli desiä riisiviinietikkaa, puoli desiä sherryä (käytimme rommia), neljä ruokalusikallista sokeria sekä kiinalaista viismaustetta (käytimme fenkolia, rakuunaa, kanelia ja neilikkaa).

Kylkirivit pellille tai vuokaan ja marinadi päälle. Ribseistä tulee mehevämpiä, mikäli marinadi peittää ne kokonaan. Peitetään astia tiiviisti foliolla ja kypsennetään 160-asteisessa uunissa kolme tuntia. Kypsennyksen lopulla poistetaan folio. Lopuksi sivellään ribsit öljyllä ja grillataan vielä kevyesti.

Ribsien oheen vaimo loi lempeän kesäkurpitsasalaatin. Omien kesäkurpitsoiden lisäksi kasvimaalta mukaan pääsi omia tomaatteja, härkäpapuja, vahapapuja ja salaattia. Maustetaan kevyesti paahdetuilla pecanpähkinöillä sekä parmesaanilla.

Hyvä ateria. Ribseissä oli samaa henkeä kuin pekinginankassa, josta satun kovasti pitämään. Salaatti oli erittäin hyvää. Omat tuoreet pavut ovat uskomattoman hyvänmakuisia. Taannoinen salsa toi pikanttia lisää kokonaisuuteen.

16.7.2011

Raikas salsa loimulohelle

Kävipä tuuri, kun vierailimme "vieraassa" marketissa taannoisella kauppareissulla, sillä löysin Aji Cristal chilejä. Paketissakin luki, että raikasta chiliä (sitähän se chilin nimikin vissiin meinaa). Tämä on jo toinen kerta, kun teen salsaa Aji Cristalista, eikä ensimmäisen kerran loistava maku ollut sattumaa - lopputulos onnistui jälleen.

Silputaan sipuli, valkosipulia, paprika, kourallinen kirsikkatomaatteja, tuoretta korianteria. Lisätään limen mehua sekä kolme kappaletta chilejä, joista on siemenet ja sisäosat pois. Kuumennetaan hetken kattilassa ja maustetaan kevyesti suolalla ja pippurilla.

Vaikka chili on 1-10 asteikolla 7, niin tarkan "siivouksen" jälkeen se antaa miellyttävän lämmön ja satunnaista tulisuutta. Lopputuloksena on hyvänmakuinen raikas chilisalsa, joka käy esimerkiksi loimulohea raikastamaan.

13.7.2011

Häränhäntää, timjamia ja siikliä

Siitä lähtien kun maistoin häränhäntäragua eräässä pikkuraflassa, on sitä pitänyt kokeilla itsekin. Kauppahallista nappasin viitisen kappaletta hännän pätkiä ja aloin pitkän valmistusprosessin.

Hännistä liiat kalvot ja rasvat pois. Hännät pataan ja puljonkia perään, että peittyy. Kiehautetaan ja poistetaan vaahtoa. Sitten liemeen vielä selleriä, sipulia, valkopippuria, suolaa, laakerinlehtiä sekä valkosipulia. Annetaan hautua 160 asteisessa uunissa kolmisen tuntia.

Kun pata on hieman jäähtynyt, siivilöidään lientä talteen ja riivitään lihat luista. Liemestä voi kuoria rasvaa päältä, sillä hännänpalat ovat varsin rasvaista tavaraa. Kuullotellaan sipulia voissa ja lisätään lientä. Suurustetaan liemi ja maustellaan timjamilla, pippurilla sekä tilkalla kermaa. Lisätään hieman sitruunamehua elävöittämään ja raikastamaan makua. Annetaan hautua vielä noin tunti.

Varmaankin maukkainta lihaa mitä on tullut tehtyä. Katsoin kelloa kun olin syönyt ja koko hommaan meni noin 6 tuntia. Pretty slow. Mutta eikös sitä sanota, että hiljaa hyvä tulee. Varmaan joku kokki sanonut.

12.7.2011

Mansikkajäätelö

Kuumana kesäpäivänä jäätelö maistuu. Ja koska omia mansikoita kasvaa miltei nopeammin kuin ehtii syömään, vuorossa oli mansikkajäätelö.

Tämä on kolmas perusjäätelöresepti mitä olen tehnyt. Ensimmäisessä oli kananmunankeltuaista ja jota myös kuumennettiin, että seos sakeutuisi. Seuraavassa ei ollut lainkaan munankeltuaista ja se oli jäätelön ja sorbetin väliltä, eli hieman hileinen. Tähän reseptiin tuli taas munankeltuaista, mutta sitä ei kuumennettu. Lisäksi olen hakenut sopivaa rasvan määrää, sillä jokaiseen reseptiin on tullut kermaa.

Pariin munankeltuaiseen sekoitetaan 50 g tomusokeria ja vaahdotetaan. Lisätään 2 desiä rasvatonta maitoa sekä 2 desiä kermaa vaahdotettuna. Lopuksi lisäsin reilut pari kourallista kypsiä jääkaappikylmiä mansikoita. Pyörittelin massaa noin 20 minuuttia, jolloin koostumus oli mieluinen.

Jätski meni ihan nappiin. Maku oli todella hyvä. Maku oli makea, mutta kuitenkin raikas. Koostumus ei mikään kaupan jäätelö ollut mutta ei juuri hileinenkään. Tällä ohjeella tulee varmasti tehtyä lisää.

Escarolekeitto

Kuka ensimmäisenä miettisi tehdä salaatista keittoa - no italialaiset tietysti. Escarolesalaattia oli kaukonäköisesti istutettu vaimon toimesta meidänkin puutarhaamme, joten pääsimme testaamaan tätä perusitalialaista keittoa. Valkosipulia, sipulia, panchettaa kuullotellaan öjlyssä. Lisätään selleri, joka korvattiin lipstikalla. Lisätään vielä kasvisliemi sekä tomaattia. Haudutellaan 20 min ja lisätään salaatit. Haudutellaan vielä hetki.

Paahdetaan hieman patonginviipaleita, hierotaan niihin valkosipulia ja asetetaan lautaselle. Kaadetaan keittoa päälle ja ateria on valmis. Kevyttä ja hyvää.

3.7.2011

Tilliliha

Kuulun itsekin siihen enemmistöryhmään jolla ei ole tillilihasta lapsuudesta kuin huonoja muistoja. Tuttavien vakuutteluista innostuneena otin Hansin kotikeittiö-kirjan käteen ja aloin rohkeasti väsäämään omaa tillilihaa. Kasvimaalla tillitkin ovat rehottaneet siinä määrin, että mukava saada niille lisäkäyttöä.

Puolitoista kiloa naudan ulkopaistia kiehautetaan ja kuoritaan vaahto pois. Lisätään juurekset ja mausteet. Eli porkkana, sipuli, valkosipuli, varsiselleri ja valkopippuri. Keitetään kypsäksi; mihin kului aikaa noin 2,5 tuntia. Otetaan liha sivuun jäähtymään liemessään. Otetaan puoli litraa keittolientä sivuun. Kuullotellaan sipulia, lisätään jauhot ja imeytetään liemi pikkuhiljaa joukkoon. Lisätään tillinvarret sekä piparjuuriraaste. Haudutellaan puolisen tuntia. Lisätään kerma ja haudutellaan lisää. Siivilöidään ja lisätään kuutioitu liha ja silputtu tilli. Tarkistetaan maku. Tilliliha nautitaan uusien perunoiden kera.

Onhan se hyvää. Oikeesti. Kastike on todella hyvää. Lihassa itsessään olisi voinut olla enemmän makua, joten ensi kerralla voisi ottaa "huonompaa" palaa. Hansin alkuperäisessä ohjeessa oli häränrinta, mitä ei meitin marketissa tietenkään ollut. Ulkopaisti oli "huonointa" lihaa mitä löytyi marinoimattomana. Joka tapauksessa voin tehdä tälläistä tillilihaa uudestaan koska tahansa.