13.12.2011

Sisäfilettä ja lumista kurttukaalta

Harmi ettei tullut otettua kasvimaalta kuvaa, ennen viimeisen kurttukaalin korjaamista. Sen verran oli hassu näky, kun kaalinkerä pilkotti juuri ja juuri lumen alta. Mutta vaikka kaali oli jäässä, niin kun se oli sulanut, havaitsin sen täysin syömäkelpoiseksi. Paahdoin sen voissa, sipulin, valkosipulin ja valkoviinin kera, lisukkeeksi sisäfileelle.

Nyt on kasvimaa täysin tyhjä, mutta onneksi uusia siemenpusseja tuli jo postissa - niitä päässee istuttamaan "kohtapuoleen" :)


12.12.2011

Kurpitsaa kolmella tavalla

Kurpitsa se vaan on hassu kasvi. Meillä on vieläkin jääkaapissa pari kappaletta, ne kun säilyvät hyvin kovassa kuoressaan. Mieto maku soveltuu sekä suolaisiin, että makeisiin ruokiin.

Aiempia kurpitsakokeiluja jatkettiin nyt risotolla. Perusrisottoreseptiin kuutioitiin noin 400 g kurpitsan maltoa sekä paahdettiin kunnon kourallinen pinjansiemeniä. Taisin pistää mukaan vielä sahramiakin. Vaimo kehui yhdeksi parhaimmista risotoista. Täytyy kyllä myöntää, että maku oli jotakin mitä ei ollut juuri aiemmin saanut ja se vain parani mitä enemmän söi.

Risottoa tuli sen verran reilusti että päätin tehdä lopusta kurpitsariisipiirakan. Murotaikinapohjaan risoton loput ja päälle voimakasta cheddarjuustoa. Ja vaikka risotto on ruokana semmoinen, ettei se toisena päivänä oikein toimi, tässä se kuitenkin toimi hyvin.

Viimeisin ruoka oli makea kurpitsakakku. Kurpitsan lisäksi makua toivat kuivahedelmät, kardemumma, kaneli sekä neilikka.

Seuraavaksi pitäisi kokeilla ainakin kurpitsalasagnea. Täydellinen kurpitsakeittokin on vielä hakusessa.


11.12.2011

Katkarapurisotto

Risotto on helposti yksi arkiruokien sankareista. Helppona ja verrattain nopeana ruokana sitä tulee tehtyä säännöllisesti. Kuitenkin siinä(kin) on ulottuvuuksia, joita ei tiennytkään olevan ennen kuin saa maistaa sitä "parasta".

Minulle katkarapurisoton esikuva tulee Ligurian alueelta merenrantaravintolasta Italiasta. Tämä versio pääsi lähimmäksi esikuvaansa, lähinnä liemen ansiosta. Liemi oli puljongin katkarapu demi-glazea. Vinkki laimennetun demi-glazen käyttöön tuli Keittiöelämän pitäjältä. Mutta vaikka oltiin lähimpänä esikuvaa, matkaa on vielä turhauttavan maljon. Paikallisten raaka-aineiden kanssa on hankala kilpailla. Iskostuukohan siitä meri-ilmastakin mineraaleja suoraan ruokaan paikallisten viinien lisäksi - kyllä varmaan. Noh, hyvää risotto joka tapauksessa oli.