18.1.2012

Lähiruokaa

Ahopelto ajaa lähiruokaa ihmisten tietoisuuteen ja ruokapöytiin. Näin kaupungin ulkopuolella elävän näkövinkkelistä oli mukava yllätys se, että Ahopelto oli tehnyt sopimuksen yhden paikallisen Prisman kanssa. Prismassa oli oikein useampi designhyllyllinen lähiruokia, jotka oli aseteltu houkuttelevasti esille.

Mukaan tarttui juustoa, omena-palsternakkajugurttia, kyytönmaitoa ja kyyttömakkaraa. Näin leiväntekijänä pitää vielä koittaa lähimyllyjen jauhoja. Harmi vaan, ettei lähiruoka ole sama kuin luomu.


17.1.2012

Singaporelainen currykalamauste

Viimeisenä testiin tuli iso 200g pussi currykalamaustesekoitusta. Kaikkea ei käytetty kerralla, vaan pussi riittää kolmeen ateriaan. Pussin kyljessä oli selostus käytetyistä mausteista, joita olivat tutut korianterinsiemen, jeera, fenkolinsiemen, kurkuma, kuivattu chili sekä suola ja valkopippuri.

Kuumensin öljyn pannulla ja lisäsin sekaan shalottisipulia, maustesekoitusta, hieman sitruunanmehua sekä omaa kuivattua chiliä. Paahdoin sen verran, että curry heräsi kunnolla. Sitten mukaan siikafilepalat sekä vettä ja kookosmaitoa. Annetaan muhia kunnes kala on kypsää. Valmistin mukaan munanuudelia. Päälle vielä hieman tomaattia sekä kevätsipulia.

Mielenkiintoista valmistuksessa oli se, että vaikka currymausteet olivat tuttuja, pannulla öljyssä kuumenevasta sekoituksesta nousevat tuoksut olivat hieman erilaisia mitä ensin odotti. Lopputulos oli todella hyvää. Maustemaailma oli todella täyteläistä. Ja jälleen sopiva tulisuus - ainakin minun mielestäni. Tämä sekoitus sopinee hienosti kalkkunankin kanssa mitä vielä pakastimesta löytyy.


16.1.2012

Singaporelainen riisimauste

Tällä kertaa maustepussukoista käteen sattui maustesekoitus riisille. Ohjeen mukaan maustesekoitus lisätään riisin keitinveteen, tai oikeammin riisinkeittimeen kuten sikäläisillä on varmasti tapana.

Paahdoin mukaan hieman savukalkkunaa, omia papuja sekä sipulia. Lopuksi kaikki sekaisin wokkipannulla ja maun tarkistus. Taisinpa lisätä hieman soijakastiketta. Päälle vielä hieman minttua antamaan raikkautta.

Riisin mausteseos oli miedoin tähän mennessä, vain aavistus tulisuutta. Makumaailma oli, kuten edellisilläkin maustesekoituksilla, ihan omanlaisensa, eikä sitä oikein voi kuvailla vertaillen johonkin muuhun. Koko ruoka oli semmoinen mistä minä yleensäkin pidän - simppeli ja hyvä.


15.1.2012

Singaporelainen äyriäiskeitto

Singaporelaisten maustesekoitusten testaus jatkui äyriäiskeitolla. Äyriäiset rajoittuivat saatavilla oleviin jättikatkaravun- sekä katkaravunpyrstöihin. Valmistus oli jälleen erittäin simppeliä, mikä ei yhtään haitannut pitkän työpäivän jälkeen.

Kuullottelin hieman sipulia ja valkosipulia. Lisäsin maustesekoituksen sekä vettä. Lopuksi äyriäiset ja annetaan hieman kiehahtaa. Lopuksi mukaan kevätsipulia.

Tulisuus oli jälleen hyvä - melko voimakas muttei ylitsekäyvä. Maku oli varsin hyvä ja raikas.



7.1.2012

Singaporelainen mustapippurikastike

Singaporelaisten mausteseospussukoiden testaus jatkui mustapippurikastikkeella. Varsin simppeli ohje meni kutakuinkin, että pistä lihat kypsymään ja samalla kuullota pannulla sipulia ja valkosipulia. Lisää sipulien joukkoon mausteseos sekä hieman vettä ja kiehauta. Tässä vaiheessa seoksesta tuli melko mielenkiintoinen haju - kuten kalakastikkeesta, mutta pippurinen. Eli ei kovin hyvä. Lisäsin tässä vaiheessa lihat joukkoon ja kuumensin vielä hetken. Oheen teimme salaattia. Karppaajat olisivat ylpeitä annoksesta.

Mutta miltä se sitten maistui... ihan syötävältä. Kammottava haju aiemmin oli vaimentunut, mutta pippuria oli kyllä niin paljon, että silmiä kirveli.
 

4.1.2012

Singaporelainen Laksariisi

Singaporelainen kollega toi taannoin suomessa käydessään erilaisia paikallisia maustesekoituksia minulle tuliaisiksi. Varsin pätevän näköisiä pikku pussukoita, eikä näemmä lisättyjä lisäaineita. Ja miten ollakaan näin pyhien ylensyöntien jälkeen oli jotekin luonnollista alkaa alkaa niiden testailu.

Ensimmäisenä oli vuorossa Laksa Fried rice sauce, coconut & spices. Pussissa oli merkintä mieto tulisuus, mutta paikanpäällä Singaporessa käyneenä tiesin ettei siihen voinut paljoa luottaa. Itse ruoan valmistus oli simppeliä.

Kuullottelin valkosipulia sekä sipulia seesamöljyssä. Ja jotta tästä tulisi kokonainen ateria, päätin lisätä viimeisestä kurpitsasta maltoa. Eli kasvisruokaa. Varovasti suolaa, kun ei mausteseoksen suolamäärää tiennyt. Haudutin kurpitsan lähes kypsäksi. Ohjeen mukaan lisäsin kypsät riisit - valitsin tummaa riisiä. Samalla lisätään kevyesti vatkatut 2 munaa ja sekoitetaan, että munaa leviää tasaisesti. Nyt lisättiin mausteseos sekä hieman vettä. Sekoitetaan ja tarjoillaan.

Hyvä tulisuus ja miellyttävä makeus joka tuli osaltaan kurpitsasta. Kyllähän tätä voisi harkita tehdä alusta alkaen itsekin.