31.12.2010

Joulu 2010

Vuoden vaihteen lomapyhät ovat miltei ohi. Jouluruokailu meni melkoisen perinteisissä merkeissä. Tein jälleen omat lanttu- ja porkkanalaatikot. Lisäksi väsäsimme sinappisilakoita, sienisalaattia ja muita pikkukylmiä.
Päätimme kokeilla tänä vuonna kalkkunaa. Ja koska rohkeus ei vielä riittänyt valmistamaan sitä itse, tilasimme valmiin savukalkkunan kauppahallista. Savukalkkuna osoittautui todella hyväksi, ja siitä on helppo tehdä jatkoruokia, joista esimerkkinä kalkkuna-purjorisotto sekä kalkkunapasta.

Kuten viime vuonnakin meillä oli myös poron sisäpaistia, jonka käly oli ystävällisesti hommannut suoraan luomutoimittajalta. Nautimme tämän järjettömän murean lihan perinteisesti, eli kypsyysaste medium-, ja hyvän ranskalaisen punkun kera (niin ikään kälyn valikoimaa). Yhdistelmä sai kokoontuneelta raadilta kovasti kehuja.

Uutena juttuna kokeilin tehdä myös omaa sinappia. Sattumoisin työkaverikin oli juuri tehnyt omaa sinappia joten sain vielä hyväksi havaitun ohjeen alkajaisiksi. Ainoa muutos oli korvata osa sokerista hunajalla.

Hyvää uutta vuotta 2011.



1 1/2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1/2 dl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 muna
1 tl sherryviinietikkaa
2 rkl konjakkia


1. Sekoita sinappijauho, hunaja ja sokeri kattilassa.
2. Lisää joukkoon kerma ja muna.
3. Kuumenna seosta sekoittaen kokoajan, kunnes seos alkaa saostua ja kiehahtaa.
4. Lisää jäähtyneeseen sinappiin sherryviinietikka ja mausta konjakilla.
5. Kaada sinappi tölkkiin ja anna maun tasaantua jääkaapissa muutama päivä

Ei kommentteja: