22.10.2011

Hollandaisekastike lohelle ja kesän viimeisiä kasviksia

Ihmettelin taannoin erästä ruoanlaitto-ohjelmaa, missä kaverit valmistivat muun muassa hollandaisekastiketta keittämälleen lohifileelle. Sen verran vakuuttavat naamanilmeet heillä oli ateriaa nauttiessaan, että ajatus jäi muhimaan.

Hollandaise on varsin simppeli aineidensa puolesta, mutta valmistuksessa pitää olla tarkkana. Pointtina on emulgoida sitruunamehu, munankeltuainen sekä kirkastettu voi. Lisäksi mausteina laitoin suolaa, pippuria sekä cayennepippuria. Tein kastiketta vain hyvin vähän ja lopputulos oli varsin paksua, johtuen ilmeisesti voin ja munankeltuaisen suhteesta. Enemmän voita - kastike on juoksevampaa. Nyt minulla oli noin 50 grammaa voita yhden munankeltuaisen kanssa. Muuten homma meni putkeen kastikkeen osalta. Lohta en keittänyt vaan paahdoin perinteisesti uunissa. Vaimo väsäsi lisukkeeksi kasvimaalta omaa ruusukaalta sekä purjoa pecanpähkinöillä ryyditettynä. Mausteina vielä parmesaani ja tietysti voi missä ainekset paahdettiin.

No olihan se hyvää. Oikeastaan hollandaise ja lohi komppasivat toisiaan aivan hämmästyttävän hyvin - ei suotta klassikkoyhdistelmä. Ihme ettei ole ennen tullut tehtyä. Eiköhän nyt tule. Kannattaa muuten tarjoilla heti.


Ei kommentteja: