20.4.2010

Mansaf eli hässäkkä

Bongasin lehdestä erään mielenkiintoisen ohjeen, jossa lähinnä puhuttiin paikallisesta mausteseoksesta nimeltä bharat. Mausteseos tulisi Mansaf-perinneruokaan, joka mainittiin artikkelissa vain ylimalkaisesti. Mansaf tarkoittaa räjähdystä, joka heti kuullosti aivan minulle sopivalta. Ohjeeseen tulisi lammasta, jogurttia, paljon mausteita sekä paahdettuja mantelilastuja ja pinjansiemeniä. Koko hässäkkä tarjotaan riisipediltä simppelin leivän (flatbread) kera.

Annoin lampaan ulkofileen marinoitua sahrami-yogurttimarinarissa yön yli ja paloittelin sen mukaviksi suupaloiksi. Pistin lampaan pannulle jogurtti-limeliemeen kypsymään ja valmistelin bharat-mausteseoksen (mustapippuria, korianterinsiemeniä, neilikkaa, kanelia, paprikajauhetta, luomukuminaa ja kardemummaa) morttelissa. Että osaa morttelista tulla hyvät tuoksut.
Ateriassa oli potentiaalia, mutta pari asiaa pitää ensi kerralla korjata. Ensinnäkin pitää käyttää rasvaisempaa jogurttia, joka ei alkaisi koaguloitumaan niin helposti. Kastiketta pitää olla enemmän - en tajua mihin se kaikki kastike katosi viimeisen 5 minuutin aikana. Sahramiriisi oli ihan ok, mutta vaimon tekemä mausteinen riisi on paljon parempaa. Ehkä couscous olisi kuitenkin paras lisuke. Ja kun en sitä leipääkään jaksanut tähän hätään tehdä niin kokonaisuus jäi vajaaksi. Eipä silti - koko annos tuli ahmittua.

1 kommentti:

Ulla kirjoitti...

Mausteita oli just sopiva määrä ja ne oli myös hyvin tasapainossa. Mikään mauste ei noussut muiden yli. Kunhan saa lisä kastia, niin tää on täydellinen :-)