29.3.2010

Leipäkokeita Osa 4

Viimeisenä silauksena kauan työstämääni leipäohjeeseen kokeilin jauhojen vähentämistä vuokavaiheesta. Aiemmin olin siinä luulossa, että taikina kohoaisi paremmin jauhotettuna, mutta nyt päätin jättää jauhot pois - ei ongelmaa. Hyvin toimi ilmankin. Ja jo nyt yksinkertainen resepti tuli hieman vielä yksinkertaisemmaksi. Sopii minulle.

[EDIT]

Eli kertauksena vielä koko ohje:

1. mitataan astiaan 7.2 dl jauhoja, 1/4 tl hiivaa, 1 tl suolaa ja 3.8 dl kylmää vettä. Sekoitetaan aineet keskenään, mutta ei tarvitse vaivata. Jätetään tiiviin kelmun alle huoneenlämpöön vähintään 18 tunniksi (yleensä itse pidän 22-24 tuntia). Taikina on tässä vaiheessa tasainen kupliva massa.

2. kaadetaan massa sopivaan vuokaan. Päälle pellavan- ja/tai unikonsiemeniä. Pyyhe päälle ja annetaan vielä levätä pari tuntia.

3. uuni 250 asteeseen ja vuoka alimmalle tasolle vähintään 30 minuutiksi. Oma peipä oli viimeksi uunissa 34-35 minuuttia. Tässä ajassa pinta tummuu kunnolla, mutta koska massa on tavallista taikinaa kosteampi, ei lyhyempi aika kypsennä hyvin sisustaa.

Näillä ohjeilla olen onnistunut säännöllisesti. Vinkkinä voisi vielä mainita, että mikäli taikinassa ennen uuniin laittoa on pinnalla suuria kuplia, niitä voi hieman puhkoa etteivät kovasti käryä kuumassa uunissa.

Ei kommentteja: