9.1.2011

Leipäkokeita Osa 8 - 100% Ruisleipä

Tein taannoin omituisen vaihtarin työkaverin kanssa, sillä vaihdoimme taikinajuuria. Olimme nimittäin tahoillamme alkaneet kasvattaa juurta - minä vaaleaa ja hän tummaa. Joten valmistin tänä viikonloppuna ruisjuuresta omaa ruisleipää.

Juuri elelee meillä jo jääkaapissa ja otin sen muutamaa päivää ennen leivän tekoa huoneenlämpöön ja aloin syöttelemään sitä tiuhempaan tahtiin (kuten hapanleivän teossa). Kolmannen syötön jälkeen tein taikinan, johon tuli juuren lisäksi ruisjauhoja, suolaa, vettä ja hieman tummaaa siirappia. Taikina oli melko suuri, sillä vettä, juurta ja ruisjauhoja oli 650g + 540g + 1150g. Mutta hauska huomata, että uskollinen Ken jaksaa vääntää näinkin ison taikinan.

Ruisleivän teko on hieman yksinkertaisempaa kuin vaalean hapanleivän, vaikka siinäkin on vaiheita enemmän kuin ensin uskoisi. Muutamien taikinanvääntelyiden ja lepovaiheiden jälkeen oli kolmessa leivävuossa kolme ruisleipäpötköä. Sitten leipiä pidetään huoneenlämmössä 6-12 tuntia. Joo muutaman tunnin kuluttua tuli todiste juuren tehosta, leivät kohosivat noin yhden kolmasosan - kuten pitikin. Kun leivät olivat levänneen noin 7 tuntia, laitoin ne uuniin paistumaan. 200 asteinen uuni kostutellaan ja lasketaan 150 asteeseen. Leivät paistuvat 2 x 25 min (välillä käännetään, että paistuvat tasaisesti)

Ja taas tuli hyvää leipää. Koostumus oli kuohkea. Maku oli hyvin rukiinen ja pehmeän hapan, eikä kitkerä kuten moni kaupan leipä. Ja mikä parasta, omatekemä ruisleipä sopii vatsalleni.

3 kommenttia:

Chez Jasu kirjoitti...

Hyvän näköistä. Kohosiko tuo pelkällä juurella eli ei lisättyä kaupanhiivaa?

Miten kostea/kuiva valmis leipä oli?

Luigi kirjoitti...

Juurellahan se tosiaan kohosi, eli ei kaupanhiivaa.

Leipä oli semmoinen keskiverto, eli ei mitenkään älyttömän kostea tai kuiva. Tuu maistamaan niin tiedät :)

Chez Jasu kirjoitti...

No jätä vähän sivuun. Olen kuulemma tulossa käymään... ;)