10.5.2010

Vanhanajan oluenmakuinen lihapiiras

Työkaverin kanssa tulee usein kuola suussa keskusteltua erilaisista hyväksi koetuista ruokalajeista mitä on tehty ja mitä olisi kiva tehdä. Pari kertaa kun olimme tästä ohjeesta jutelleet, kun päätinkin sen tehdä. Kyseessä oli maltilla haudutettu oluenmakuinen lihapiiras ja alunperin Jamien kirjasta "Onnen päivät". Ja todellakin, tämä ohje oli myös hyvin lähellä sellaista lapsuuden seikkailuelokuvien paksua muhennosta, mitä sankarit nautiskelivat nuotion äärellä. Muistanpa eräänkin elokuvan, missä kuvattiin hartaasti, kun päähenkilö siivosi valurautapannulta viimeisetkin muhennoksen jäänteet maalaisleivänpalasilla. Kuinkahan kova nälkä sitä on ollut, kun on noin mieleen jäänyt.

Muhennoksen valmistaminen aloitetaan naudan ulkopaistista, joka kuutioidaan, maustetaan suolalla ja pippurilla ja jauhotellaan ennen ruskistusta. Mukaan silputtu sipuli. Kuullotellaan hetki ja sitten mukaan porkkanaa, varsiselleriä, palsternakkaa. Lopuksi tuoppi irlantilaista perinteistä tummaa olutta (ja kokille tietysti maistiaiset) ja pari tölkkiä tomaatteja liemineen. Haudutellaan parisen tuntia, kunnes liha on kypsän mureaa.

Annostelin yhden ihmisen annoksen muhennoksen uuninkestäviin pikkukulhoihin. Väsäilin voitaikinasta kannet, jotka voidellaan munalla ja 200 asteiseen uuniin 45 minuutiksi, kunnes kauniin ruskea pinta.

Loistavan mausteista ja paksua muhennosta. Sopii hyvin talvikauteen, mutta koska viikonloppu oli tosi kylmä ja kolea, kuuma "lihapiiras" oli enemmän kuin paikallaan.

Ei kommentteja: