27.3.2011

Leipäkokeita Osa 12 - Oliiviöljyleipä

Leipäkokeissa siirryttiin uudelle alueelle - oliivioöljyleipiin. Seurailemassani leipäkirjassa on kunnon luku oliiviöljyleiville. Alkuun tein pelkän perusoliiviöljytaikinan ja siitä kaksi suurehkoa leipää.

Aloitin leivänteon valinnaisella hapatteella, jonka väsäsin edellisenä päivänä. Hapate on minitaikina , eli samat aineosat kuin varsinaisessa taikinassa. Hapate saa "kehittyä" jääkaapissa yön yli.

Leiväntekopäivänä vaivattiin koneella runsas kilon taikina johon tuli jauhoja, öljyä, maitoa, hapatetta, suolaa sekä tuorehiivaa. Kohotusta oli yhteensä kolmisen tuntia ja välillä vaivattiin lisää. Taikina oli melko löysä, juuri ja juuri käsittelykelpoinen. Sitten leipä pellille, kevyt jauhotus ja siinä se sai kohota vielä 40 min ja sitten 250 asteiseen uuniin. Palamista pitää varoa. Pirskottelin vettä uuniin lisäämään kosteutta. Leivät kohosivat uunissa vielä lisää. Lienee huoneilma ollut liian kylmä ja kuiva.

Ensimmäisen leivän kohdalla uuni oli melko kuuma ja leipä alkoi saada väriä melko nopeasti. Alensin uunin lämpötilan toisen leivän kohdalla 225 asteeseen, mikä oli parempi vaihtoehto.

Hyvää leipää! Koostumus oli erittäin kuohkea, ja mukana oli muutama isompikin kaasukupla leivän pinnalla. Nautimme heti aika siivun pelkän balsamicon sekä oliiviöljyn kera - ja tietysti viinin. Leipä tuntui myös maustuvan seuraavaan päivään mennessä. Tästä on hyvä jatkaa. Seuraavaksi leipäkirjassa on oliiviöljytaikinaan perustuvia tuotoksia on esim. panini, flatbread, schiacciata, grissini, chorizo & thyme roll.

Ei kommentteja: