26.4.2011

Perinteinen karitsanpaisti kahvikastikkeella

Pääsiäisen alla vierailimme taasen Ahlmanin tilapuodissa, josta tarttuikin jos jotakin matkaan, muun muassa luullinen karitsanpaisti. Paisti päätettiin valmistaa perinteiseen tapaan kahvikastikkeella.

Poistin jonkin verran kalvoja ja ylimääräistä rasvaa. Sitten suolaa ja pippuria pintaan. Terävällä veitsellä pieniä pistoreikiä, mihin tungetaan valkosipulin kynnen paloja. Lisäksi rosmariinin oksia maun mukaan.

Esilämmittelin uunin 175 asteeseen. Paistomittari kiinni paksuimpaan kohtaan ja paisti uuniin. Samalla alensin uunin lämpötilaa 150 asteeseen. Kahvikastiketta varten keitetään kunnon kuppi vahvaa kahvia, johon lisätään kermaa ja sokeria. Kun paisti on ollut uunissa 45 min, aloitetaan sen valelu kahvikastikkeella. Paistia valellaan  paiston ajan aina 15 min välein. Otin paistin pois, kun lihalämpömittari näytti 69 astetta, mikä takasi että liha oli vielä mukavan rosee sisältä. Paisti folioon vetäytymään ja kastikkeen tekoon.

Kastikeeseen otin hieman paistinlientä, mihin lisäsin lisää kermaa ja mausteita. Oheen paahdoin hieman bataattia muskotilla ja timjamilla maustettuna. Ruokajuomana oli kälyltä saatua Itävaltalaista punkkua. Hassua, että ulkona lämpötila heitteli 21 astetta. Eli harvinaisen hyvä pääsiäinen.

Ei kommentteja: