3.7.2011

Tilliliha

Kuulun itsekin siihen enemmistöryhmään jolla ei ole tillilihasta lapsuudesta kuin huonoja muistoja. Tuttavien vakuutteluista innostuneena otin Hansin kotikeittiö-kirjan käteen ja aloin rohkeasti väsäämään omaa tillilihaa. Kasvimaalla tillitkin ovat rehottaneet siinä määrin, että mukava saada niille lisäkäyttöä.

Puolitoista kiloa naudan ulkopaistia kiehautetaan ja kuoritaan vaahto pois. Lisätään juurekset ja mausteet. Eli porkkana, sipuli, valkosipuli, varsiselleri ja valkopippuri. Keitetään kypsäksi; mihin kului aikaa noin 2,5 tuntia. Otetaan liha sivuun jäähtymään liemessään. Otetaan puoli litraa keittolientä sivuun. Kuullotellaan sipulia, lisätään jauhot ja imeytetään liemi pikkuhiljaa joukkoon. Lisätään tillinvarret sekä piparjuuriraaste. Haudutellaan puolisen tuntia. Lisätään kerma ja haudutellaan lisää. Siivilöidään ja lisätään kuutioitu liha ja silputtu tilli. Tarkistetaan maku. Tilliliha nautitaan uusien perunoiden kera.

Onhan se hyvää. Oikeesti. Kastike on todella hyvää. Lihassa itsessään olisi voinut olla enemmän makua, joten ensi kerralla voisi ottaa "huonompaa" palaa. Hansin alkuperäisessä ohjeessa oli häränrinta, mitä ei meitin marketissa tietenkään ollut. Ulkopaisti oli "huonointa" lihaa mitä löytyi marinoimattomana. Joka tapauksessa voin tehdä tälläistä tillilihaa uudestaan koska tahansa.

Ei kommentteja: