9.12.2009

Makkaratalkoot

Jo perinteeksi muodostunut makkaranteko oli myös itsenäisyysviikonlopun ohjelmassa. Lankomiehen kanssa väsättiin 4 erilaista makkaramakua; kahta lajia joulumakkaraa, fenkolimakkaraa ja currywurstia.

Makkaran teko on melko yksinkertaista. Jauhetaan lihat ja silavat, maustetaan massat, paistetaan koepala massassa ja tarkistetaan maku, tungetaan massa suoleen, jaotellaan suoli sopivan kokoisiksi makkaroiksi, keitetään 5-10 kunnes makkarat nousevat pintaan. Tässä vaiheessa ylimääräiset makkarat pakastetaan ja syötävät makkarat paistellaan pannulla. Lihana voi olla melkein mikä vaan. Olen itse käyttänyt lammasta, nautaa, possua, hirveä, maksaa ja ties mitä. On sitä kerran tullut tehtyä lohimakkaraakin. Kaikki ovat olleet hyviä. Lihan ja silavan suhde on vähän makuasia. Mikäli silavaan on niukasti on lopputulos kuivempi, riippuen tietysti mikä käytetyn lihan rasvaprosentti on. Silavan kanssa voi käyttää kermaa antamaan mehevyyttä.

Massan maustaminen on jälleen vain mielikuvituksesta kiinni. Esimerkikisi joulumakkaraan laitoin normaalien piparikuivamausteiden lisäksi kuivattuja pehmeitä viikunoita, luumuja ja rusinoita sekä madeiraa ja konjakkia. Monesti kuulee sanottavan että kuivatut mausteet ja yrtit ovat makkaraan parempi vaihtoehto, mutta kyllä minä olen saanut tuoreyrteilläkin ihan loistavan makuisia makkaroita.

Perinteisiin myös kuuluu että makkaratalkoiden illalla maisteltiin pienet annokset päivän satoa koko porukan voimin. Ja hyväähän se on. Niin hyvää ettemme ole enää aikoihin ostaneet makkaraa kaupasta.

Ei kommentteja: