20.12.2010

Leipäkokeita Osa 7 - Hapanleipä juuresta

No niin, 4 viikon juuren "kasvatus" on saatu päätökseen ja valmistin viikonloppuna ensimmäisen varsinaisen hapanleivän tarkasti ohjeita seuraten.

Ohje, mitä olen seuraillut, on kärsivällisen ihmisen ohje. Sillä laskettuani kaikki vaiheet yhteen, koko prosessi kestää noin 40 tuntia. Tämä aika sisältää myös ennen taikinan tekoa tapahtuvan juuren loppusyöttelyn, mikä kestää noin vuorokauden. Pienen laskeskelun jälkeen uskalsin aloitella juuren valmistelun perjantaina neljän maissa päivällä. Juuren loppusyöttelyssä on vuorokaudessa 3 syöttökertaa. Taikinan tekoon pääsin lauantaina noin kuuden maissa illalla.

Taikinaan tuli 405 g juurta, 765 g jauhoja ja noin 400 g vettä sekä 20 g suolaa. Taikinan teko sisältää myös monta vaihetta lepoineen. Valmistukseen kului aikaa vajaa 3 tuntia kunnes leivät olivat vuoassa ja siirsin ne jääkaappiin odottamaan noin 8-12 tunniksi. Tämä tapahtui siis lauantai iltana noin kello 9. Sunnuntaiaamupäivällä noin 8 maissa poistin leivät huoneenlämpöön odottamaan 1-4 tunniksi. Tässä vaiheessa leipien pitäisi olla noin 25 asteessa, mikä vaati hieman kikkailua. Lopulta noin yhdentoista maissa laitoin leivät uuniin. Paistoaika oli noin 40 min.

Leivät kohosivat odotetusti ja maku oli erittäin vakuuttava. Koostumus hyvä. Itse olisin kaivannut hieman lisää tummuutta pintaa eli uuni saa olla hieman kuumempi ensi kerralla. Mutta kaiken kaikkiaan homma onnistui hienosti! Tästä on hieno jatkaa.

Seuraavia projekteja on hapan ruisleipä, sekä lukuisat muut leivät mihin tuota juurta käytetään.

Ei kommentteja: