24.2.2011

Purjo-kalkkunapiirakka

Joulun alla tulleista Jamien ohjelmista ollaan tehty jo varmaankin tusina ruokaa. Lisää tulee. Tässä ohjeessa käytellään suuren joulukalkkunan rippeitä hyväksi ja tehdään purjo-kalkkunapiirakkaa. Pakko testata varsinkin, kun oheistuotteena tulevan liemen Jamie rankkasi "the best ever" tyyliin.

Paahdetaan muutama pekoni paloina silputun timjaminipun kanssa pannulla. Lisätään kolme huuhdeltua ja paloiteltua purjoa, suolaa ja pippuria. Haudutellaan pannussa kunnes purjot ovat höyrystyneet pehmeiksi. Lisätään runsas pari kourallista paloiteltua kalkkunaa ja sekoitellaan. Lisätään runsas ruokalusikallinen jauhoja ja sekoitellaan se seokseen. Lopuksi lisätään kanalientä, että seos miltei peittyy ja annetaan hetken aikaa kiehahtaa. Tarkistetaan maku. Nostetaan levyltä, laitetaan siivilään ja annetaan suurimman osan liemestä valua kattilaan.

Voitaikina pimpataan pistaasipähkinämurskeella ja salvialla. Kaulitaan suureksi levyksi. Valunut purjo-kalkkunasekoitus vuokaan ja taikinakansi päälle. Viillellään kauniisti ja voidellaan munaseoksella. 180 asteeseen uuniin noin 40 minuutiksi tai kunnes taikinakansi on kauniin värinen.

Piirakka nautitaan kuuman valutetun liemen kera, joka on muuten älyttömän hyvää ja kelpaa sellaisenaan miltei mihin vaan. Oheen voi vielä valmistaa salaatin. Purjo ja kalkkuna toimivat todella hyvin yhteen. Piirakka oli myös yllättävän täyttävää, vaikkei ehkä ensin uskoisi. Ensi kerralla täytyy varata aterialle myös rapeaa maalaisleipää, jolla siivota loput liemet lautaselta.

Ei kommentteja: