18.1.2010

Leipäkokeiluja Osa 3

Kerroin taannoin löytäneeni hyvän leipäohjeen "No-knead bread", eli suomeksi leipä jota ei tarvitse vaivata. Ohjeen loistavin piirre on kuitenkin sen hapan aromi, joka syntyy pitkästä käymisestä (18-24 h). Vaikka ohjeen leipä on aivan tajuttoman hyvää, siinä on yksi hankala vaihe - erittäin löysän taikinan hallitseminen käymisastiasta uuniin.

Olen tehnyt tällä leipäohjeella arviolta tusinan leipää ja arvelin että nyt voi alkaa sooloilemaan. Idea koko hankalan välivaiheen poistamisesta kokonaan oli kytenyt jo hetken mielessä. Vastaus on vuoka, eli käymisen jälkeen donkataan koko taikina vuokaan - ei voisi olla enää helpompaa. Pienellä jännityksellä seurasin, että kuinka taikina vuoassa käyttäytyy, mutta lopputulos oli erittäin onnistunut. Ensi kerralla uskaltanen pistää taikinan vain yhteen vuokaan, jotta leipä on hieman täyteläisemmän näköinen. Pinnastakin tuli oikein rapsakka vaikka alkuperäisen ohjeen yksi idea oli tuottaa leipään hyvä pinta pitämällä höyryä kannen alla uunissa.

Tässä alkaa olla ohje kohdillaan. Loistava maku ja helppo ohje.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuumensitko vuokaa kuten pataa ennen taikinan donkkausta?

Luigi kirjoitti...

En kuumentanut. Hyvin toimi ilmankin.