30.11.2010

Leipäkokeita Osa 5

Meillä on jo pitkään ollut tapana hankkia kirjoja joululomaa ja kesälomaa varten. Nyt tilattujen kirjojen joukossa oli vaimoni valitsemia leipäkirjoja kaksi kappaletta. Siinä sitten kirjoja lueskellessa syntyi päätös kokeilla myös juureen tehtyä leipää. Prosessin pituus hirvitti. Valitsin ohjeen australialaisesta kirjasta ja tämä juuri saavuttaisi parhaan tehonsa vasta 4 viikon kuluttua! Aiemmin olen haastatellut henkilöitä jotka ovat tehneet itse juuren, niin mielipide tuntuu olevan ettei se ole vaivan väärtti. Kynnystä on myös lisännyt se, että helpoilla resepteillä tulee tasalaatuista ja hyvää leipää. No, onhan sitä pakko testata.


Juurta ruokitaan päivittäin, kunnes neljäs viikko on lopussa niin ruokintaa lisätään ja juuri on valmis leivän tekoon. Nyt on mennyt runsas viikko, ja minulla on itseasiassa kaksi erillistä juurta. Ensimmäinen on täsmälleen ohjeen mukainen ja vaikuttaa oikein lupaavalta. Lievä etova hajukin tuntuu pehmenneen melkein miellyttäväksi, mutta ainakin mielenkiintoiseksi. Toinen juuri on käynyt läpi ylimääräisen ruokinta kierroksen. Hienoa velliä vai mitä.


Kärsimättömänä ihmisenä juurta piti mennä jo testaamaan. Ohjeessa neuvotaan heittämään 7/8 osaa juuresta pois kun se kasvaa tarpeeksi isoksi. Otin 450 g juurta tästä pois heitettävästä osasta. Lisäsin siihen 650 g jauhoja 350 g vettä ja 11 g suolaa. Ajatuksissani pyöri, että hiivaa olisi varmaan hyvä hieman lisätä, mutta se sitten unohtui kaikessa tohinassa. Valmistin leipää hapanleivän ohjeella missä on useita eri vaiheita ja suurimmaksi osaksi taikina lepää tai kohoaa - eli odottelua on paljon. Taikina oli muuten helposti ehkä hienoin taikina mitä olen tehnyt. Todella pehmeä ja taikinan elastisuus oli ihan uskomaton.


Juuri oli hyvässä kehitysvaiheessa, mutta taikinaa kohottavia aiheita ei ollut vielä lainkaan tai tarpeeksi, eivätkä leivät juurikaan kohonneet. Mutta mikä tärkeintä maku oli jo todella hyvä ja voimakas. Mielenkiinnolla seurailen juuren kehittymistä ja odottelen seuraavaa testisessiota. Ajattelin testata juurta ennen neljän viikon loppua ainakin vielä kerran.

3 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

oikeen perus huonolla juurella tehty leipä :) noita oon itekin saanut aikaan jokusen.

en oikeen pidä tämmösistä juuri ohjeista joissa sanotaan että se on valmis 4 viikon päästä.. se saattaa olla jo viikon tai vasta kahen kuun päästä. aikasempi oma juuri kaiken lisäksi muuttui täysin joskus puolenvuoden päästä ja leivästä tuli sen jälkeen ihan erillaista.

Luigi kirjoitti...

Kun sanot erilaista, niin miten erilaista? Muuttuiko maku, koostumus vai molemmat?

aleksi kirjoitti...

koko juuren toiminta homma tuntu muuttavan. leivästä tuli enemmän sen tyylistä kun ois laittanut hiiva, se ei revennyt niin paljoa uunissa eikä ollut niin hapanta.. ja muutenkin oli ihan erilainen taikina

heitin sen juuren kyllä roskiin vähän aika sitten.. se oli ehkä homentunut mihin juuren ei kai pitäisi edes pystyä