13.9.2009

Leipäkokeita Osa 2

Jatkoin viikolla aloittamaani leipäkoesarjaa. Tämä on toinen leipä samalla ohjeella. Kyseessä on Jim Laheyn "No-Knead Bread". Ohjeessa ei ole mitään ylimääräistä, vain vehnäjauhoa, vettä, hiivaa ja suolaa. Hiivaa tulee erittäin vähän, vain 1/4 teelusikallista noin seitsemään desiin jauhoja. Pitkä seisottaminen huoneenlämmössä tuo loistavan hapanaromin leipään. Leivälle tulee myös tosi mukava rapsakka pinta.



Onnistuin löytämään youtubesta videon, missä Jim tekee ohjeella leipää. Videoversiossa on myös yksi vaihe vähemmän mitä ohjeen tekstiversiossa, joten tein videoversion tapaan.

Eli sekoitetaan aineet ja astia peitetään kelmulla ja annetaan seistä 18 tuntia. Sitten taikina jauhotetulle alustalle. Painellaan kulpia pois sekä taitellaan muutaman kerran ja jauhotetun pyyhkeen sisään. Tässä vaiheessa voi päälle pistää esim. spelttiä. Taikina nousee pari tuntia ja kun pistää uunin päälle niin samalla kannellinen valurauta-, emali- tai pyrexastia lämpiämään. Sitten leipä astiaan ja kansi kiinni. 250 asteisessa uunissa 30 min ja kansi pois ja annetaan olla vielä 15 - 30 min. Vartti on just hyvä meidän uunilla. Nostetaan ritilälle jäähtymään.

11 kommenttia:

Chez Jasu kirjoitti...

Hyvännäköinen kuori tuossa! Laitoitko taikinaan siis pelkkää pk-vehnäjauhoa vai oliko täysjyvää tai splettiä ym. mukana?

Luigi kirjoitti...

Pelkkää perusvehnäjauhoa. eikä muuta. Tommonen kuori on ollut hakusessa, niin kuin olemme jutelleetkin. Jos katoit Jimin YT-videon, niin hän mainitsee kannellisen astian tekevän "höyrytilan". Se vaikuttanee ainakin hieman tuon kuoren syntymiseen.

Chez Jasu kirjoitti...

taytyy tuota varmaan kokeilla. en muistaakseni ole ennen tehnhytkään kattilassa leipää.

Jotenkin se on harmi että pelkällä vehnäjauholla tulee niin hyvä kuori ja kohoaa hienosti, mutta ravintoarvo ihan nolla. Kun ei viitsisi syödä leipää PELKÄN suutuntuman takia

Akvis kirjoitti...

Mutta ainahan voi lisätä splettiä! ;-D

Upee leipä!

Ulla kirjoitti...

Ei saa pilkata toisen typoja! :-D

Meillä on ikuinen dilemma tuo, että Malx tykkää tehdä leipää pelkästä vehnästä; mä taas tartten leipään substanssia. Tosin tuossa leivässä oli kyllä todella mukava maku ja happamuus, vaikka olikin pelkkää "pullaa". Ehkä sitä vois kokeilla kokojyväisemmästä vehnästä.

Luigi kirjoitti...

Hienointa tässä ohjeessa on se että vaikka se on niin sanottu vehnäleipä - se ei todellakaan tunnu siltä.

Varoituksen sana kokojyvätuotteista, luin jostakin (joko YT, tai muu foorumi) että joku lukija oli ilmoittanut testaavansa leipää käyttäen enemmistönä ei-vehnäjauhoja. Parin päivän kuluttua hän kommentoi ettei toiminut kovinkaan hyvin.

Jos nyt olen ymmärtänyt ohjeen sielunelämään yhtään niin pitkä "käyminen" vähentää hiivan tarvetta ja tuo happamuutta. Hiivahan tykkää kovasti vehnäjauhoista, mutta jos hiivalle annetaan hyvät elinolosuhteet muiden jauhojen kanssa, niin kaiketi ohje toimii yhtä hyvin. Menee vaan aika lailla kemian puolelle. Esimerkiksi Jim itse antoi vinkiksi "no-knead bread revisited" videopätkässä, että hieman enemmän hiivaa ja vähän etikkaa vähentäisi "käymisaikaa" 18 tunnista 4,5 tuntiin. Rohkesti vaan kokeilemaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Oikeaan ranskalaiseen patonkiin syntyy tuo ilmavuus ja kermainen/maitomainen tuoksu juuri pitkällä 12 tunnin kohotuksella. Muista taikatempuista en sitten tiedäkään, millä se rapsakka kuori tulee jne. Kokeesi perusteella voisi epäillä että ei siinäkään hiivalla lotrata.

Luigi kirjoitti...

Hei Ritz, pistähän se patongin ohje tähän kokonaisuudessaan niin voidaan ihmetellä?

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole ohjetta, pelkkää tietoa vaan tuosta kohotusajasta.

Luigi kirjoitti...

Tässähän se lukeekin.
http://www.kotijakeittio.fi/ruoka/suolaiset/_a48831/
Mitä enemmän näitä leipäohjeita menee läpi sitä sekavammaksi homma käy

Ja tämmönen pitäisi ehdottomasti olla :)
http://www.ullanunelma.fi/product_details.php?p=303

Akvis kirjoitti...

Mä laitan omiin leipiini kokojyvä- ja spelttijauhoja 70% ja vehnäjauhoja 30%. Toimii.

Jos käytän ruisjauhoja, niitä tulee alle puolet.

Jos ohrajauhoja, niitä vain ihan vähän.

Tällä tuntumalla olen saanut omasta mielestäni hyvän rakenteen ja leipä on kohonnut pikakohotuksella hyvin. Tosin nää on näitä arkisia perusleipiä.

Arkileipiinkin saa napakan kuoren, jos ei peitä leipää liinalla paiston jälkeen. Kuori pehmenee vähän liinan kanssa ja paljon, jos laittaa heti jäähtymisen jälkeen pussiin.